Buitenland

Nu ook in Zuid-Italië bosbranden, branden op Rhodos nog niet meester

23-07-2023 12:08

Bosbrand
Shutterstock.

ROME, 23 juli (Reuters) – Brandweerlieden bestreden zondag branden in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië en voorspellers waarschuwden dat de temperaturen in delen van het land de komende twee dagen weer zullen stijgen.

In verschillende delen van de regio, het meest zuidelijke deel van het Italiaanse vasteland, woedden branden in bossen en vegetatie nadat de temperaturen de afgelopen week tot boven de 40 graden Celsius waren gestegen.

Extra teams van brandweerlieden werden opgeroepen uit de regio’s Campania en Lazio, evenals de Siciliaanse stad Messina.

Een hittegolf heeft Zuid-Europa getroffen tijdens het hoogseizoen voor zomertoeristen, waarbij records werden gebroken – ook in Rome – en er werd gewaarschuwd voor een verhoogd risico op dodelijke slachtoffers.

Rhodos

Op het Griekse eiland Rhodos dwong een natuurbrand zondag duizenden toeristen en inwoners om te schuilen in scholen en stadions.

Voorspellers waarschuwden voor extreem hoge temperaturen tot 48 graden in het zuiden van Italië en op de eilanden Sicilië en Sardinië op maandag, voordat de temperaturen vanaf het midden van de week weer normaler worden.

Italië is een van de Europese landen die het meest te lijden hebben onder klimaatverandering en werd in mei getroffen door dodelijke overstromingen.

Delen van Noord-Italië hebben ook te maken gehad met hevige hagelbuien toen het warme weer daar de afgelopen dagen losbarstte.

“De effecten van ons klimaat dat tropischer wordt, veranderen alles en hebben een directe impact op de economie,” vertelde minister van Energie Gilberto Pichetto Fratin zondag aan de krant La Repubblica.