Binnenland

Einde opvangregeling Oekraïeners in zicht, gemeenten maken zich zorgen

24-07-2023 12:32

De VNG heeft haar bezorgdheid geuit over de situatie van Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht. Volgens de VNG dreigt voor deze groep zogenaamde ‘derdelanders’ het einde van hun opvangregeling begin september, wat mogelijk tot gevolg heeft dat ongeveer 2500 mensen op straat terecht komen.

Dit zou burgemeesters confronteren met een groep mensen waarvoor geen juridische basis voor opvang meer is. VNG-directeur Leonard Geluk stelt namelijk dat de meeste van deze derdelanders geen asielaanvraag hebben ingediend en niet zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst.

Vrijwillig vertrek per 4 september

De opvangregeling, die eerder in maart door het kabinet werd verlengd vanwege gebrek aan voorbereiding voor het beëindigingsproces, vereist dat derdelanders tegen 4 september vrijwillig moeten vertrekken of een asielaanvraag moeten indienen.

Het nu demissionaire kabinet heeft vorige maand een vertrekregeling opgesteld voor deze groep, waarbij ze ondersteuning en mogelijk een financiële bijdrage krijgen als ze vrijwillig naar hun thuisland terugkeren. Het gaat hierbij oom een specifieke groep ‘derdelanders’ die voornamelijk afkomstig zijn uit Syrië of Afrikaanse landen die in Oekraïne verbleven op een tijdelijke verblijfsvergunning toen daar de oorlog uitbrak.