Politiek Buitenland

Verkiezingen Spanje: zowel links als rechts geen meerderheid in parlement

24-07-2023 09:29

Spanje verkiezingen
Aanhangers van de rechtse Vox-partij met Spaanse vlaggen over hun schouders staan buiten het hoofdkwartier van de partij in Madrid, in afwachting van de uitslag van de algemene verkiezingen in Spanje, zondag 23 juli 2023. (AP Foto/Andrea Comas)

MADRID, 24 juli (Reuters) – Spanjaarden werden maandag begroet door een politieke impasse nadat rechts er niet in slaagde de voorspelde beslissende overwinning te behalen en er geen duidelijke winnaar uit de algemene verkiezingen van het land naar voren kwam.

De resultaten van de stemming van zondag lieten links noch rechts een gemakkelijke weg om een regering te vormen. Een Catalaanse leider die op de vlucht is voor de Spaanse justitie werd een onwaarschijnlijke potentiële koningmaker, zei Ignacio Jurado, een professor in politieke wetenschappen aan de Carlos III Universiteit in Madrid.

De centrumrechtse Volkspartij (PP) en de extreemrechtse Vox wonnen samen 169 zetels in het parlement, terwijl de regerende Socialisten (PSOE) en de extreemlinkse Sumar 153 zetels behaalden, ruim onder de 176 zetels die nodig zijn voor een meerderheid.

Na het behalen van de meeste zetels krijgt de Volkspartij (PP) de eerste kans om te proberen genoeg stemmen in het parlement bij elkaar te sprokkelen om een premiersverkiezing te winnen. Maar haar alliantie met de extreem-rechtse Vox zal het moeilijk maken om steun te krijgen van andere facties.

Catalaanse separatistische partijen

De socialisten van premier Pedro Sanchez hebben meer opties, maar worden geconfronteerd met mogelijk onverteerbare eisen van Catalaanse separatistische partijen. Die zouden kunnen inhouden dat ze aandringen op een onafhankelijkheidsreferendum, wat een politieke chaos zou veroorzaken zoals in 2017, toen Catalonië zich voor het laatst probeerde af te scheiden van Spanje.

Sanchez zou de linkse afscheidingspartij Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) kunnen overhalen, zoals hij deed om in 2019 een minderheidsregering te vormen. Maar hij zal waarschijnlijk ook de steun nodig hebben van de meer hardline Junts, die Sanchez de afgelopen vier jaar niet heeft gesteund.

Junts heeft geen duidelijk standpunt ingenomen. Haar kandidaat voor het Congres, Miriam Nogueras, zei dat een eventuele steun in ruil zou zijn voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum voor Catalonië. De socialisten, die tegen onafhankelijkheid zijn en tegen elke stemming over de kwestie, kunnen het moeilijk hebben om zo’n eis te accepteren.

‘Overgeleverd aan Puigdemont’

Carles Puigdemont, een van de partijleiders, zei dat Junts noch Sanchez noch Feijoo zou steunen. Puigdemont leeft in zelfopgelegde ballingschap in België en wordt gezocht door de Spaanse autoriteiten voor het leiden van een mislukt onafhankelijkheidsoffensief in 2017.

Sanchez regeerde met een minderheid nadat hij een coalitie had gevormd met de extreem-linkse partij Unidas Podemos en steun had gekregen van Baskische en Catalaanse pro-onafhankelijkheidspartijen voor de investituurstemming.

“De PSOE is overgeleverd aan Puigdemont”, zegt Ignacio Torreblanca, hoofd van het kantoor in Madrid bij de Europese Raad voor Buitenlandse Betrekkingen.