Buitenland

CEO NatWest Bank stapt op na cancelen Nigel Farage

26-07-2023 08:58

Nigel Farage
Nigel Farage in maart 2023. lev radin / Shutterstock.com

LONDEN, 26 juli (Reuters) – NatWest CEO Alison Rose is woensdag met onmiddellijke ingang afgetreden nadat ze had toegegeven dat ze een “ernstige inschattingsfout” had gemaakt door de relatie van de voormalige Brexit-partijleider Nigel Farage met de bank te bespreken met een journalist van de BBC.

Paul Thwaite, het hoofd van de commerciële en institutionele activiteiten van de bank, zal NatWest leiden voor een eerste periode van 12 maanden, aldus het bedrijf in een verklaring.

Reputational risk committee

NatWest is door de politiek en de media onder vuur genomen naar aanleiding van het besluit van haar private bank Coutts om de rekeningen van Farage te sluiten. Uit een intern onderzoek dat in handen kwam van de tot politicus omgedoopte tv-presentator, bleek dat het reputational risk committee van Coutts had gezegd dat zijn waarden niet overeenkwamen met die van de bank.

In een post op het sociale mediaplatform X op woensdag, riep Farage op tot meer ontslagen in de nasleep van het ontslag van Rose.

“Anderen moeten volgen,” zei hij. “Ik hoop dat dit dient als waarschuwing voor de banksector,” zei hij, en hij beloofde het op te nemen voor andere mensen van wie de rekeningen werden afgesloten.

Spoedvergadering

Rose, die een 30-jarige carrière had bij de door de staat gesteunde kredietverstrekker en tot Dame werd benoemd voor haar diensten aan de financiële sector, had dagenlang te maken gehad met speculatie over de vraag of ze de rekening heeft besproken nadat de BBC een verhaal over het onderwerp had gepubliceerd.

Op dinsdag erkende ze in een verklaring dat ze de “relatie met de bank” van Farage had besproken met BBC Business Editor Simon Jack.

Destijds zei Howard Davies, voorzitter van NatWest, dat Rose het “volledige vertrouwen” van de raad van bestuur van de bank behield en dat er een onafhankelijk onderzoek naar de zaak zou komen.

Maar na een spoedvergadering van de raad van bestuur laat op dinsdag, zei de bank, die voor ongeveer 40% in handen is van de Britse belastingbetalers, dat ze zou aftreden. “Het is een triest moment. Ze heeft haar hele werkzame leven tot nu toe aan NatWest gewijd en zal veel collega’s achterlaten die haar respecteren en bewonderen,” zei Davies in een verklaring.

‘Ongeschikt’

Op dinsdag zei Farage in zijn gelijknamige TV-show dat Rose “ongeschikt” was om een bank te leiden. Hij hekelde ook Davies en Coutts CEO Peter Flavel.

Het Britse ministerie van Financiën reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar in de nasleep van het ontslag van Rose, maar vertelde eerder aan Reuters dat de aandelenparticipatie van de overheid “at arm’s length” en op commerciële basis wordt beheerd door UK Government Investments (UKGI). De rol van UKGI is het beheren van de aandelenparticipatie, niet die van de bank zelf, zei het bedrijf.

 

Artikel gaat verder na advertentie.

 

De BBC verontschuldigde zich maandag tegenover Farage, nadat ze in een verhaal dat Jack later omschreef als “onvolledig en onnauwkeurig” aanvankelijk had gemeld dat hij onder de financiële drempel was gezakt die vereist was om klant te zijn bij Coutts.

Commerciële beslissing

In haar verklaring van dinsdag zei Rose dat ze geen persoonlijke financiële informatie over Farage had onthuld in haar gesprekken met Jack en dat ze een algemene vraag had beantwoord over de criteria om in aanmerking te komen om te bankieren bij Coutts en NatWest.

Ze realiseerde zich dat Jack door haar opmerkingen de indruk had gekregen dat de beslissing om Farage’s rekeningen te sluiten uitsluitend een commerciële beslissing was, zei Rose in de verklaring.

Rose zei ook dat ze geen deel uitmaakte van het besluitvormingsproces om Farage’s rekeningen “af te sluiten” en zei dat dit een beslissing was van Coutts.

Onderzoek

De Britse Financial Conduct Authority (FCA) heeft er bij het bestuur van NatWest op aangedrongen om de zaak te herzien.

“Het is van vitaal belang dat er voldoende middelen beschikbaar zijn voor het onderzoek en dat degenen die het uitvoeren toegang hebben tot alle benodigde informatie en mensen om snel en volledig te onderzoeken wat er is gebeurd,” zei Sheldon Mills, de uitvoerend directeur consumenten en mededinging van de FCA.

De Britse minister van financiële diensten Andrew Griffith zal later op woensdag een ontmoeting hebben met kredietverstrekkers om de bezorgdheid te bespreken dat banken rekeningen van klanten hebben gesloten vanwege hun politieke standpunten. Dit loopt vooruit op hervormingen die banken verplichten om deze beslissingen uit te leggen en uit te stellen.