Buitenland

Israëlische troepen doden Palestijnse jongere tijdens inval Westelijke Jordaanoever

04-08-2023 11:50

(Shutterstock)

TULKARM, Westelijke Jordaanoever, (Reuters) – Israëlische troepen hebben op vrijdag een 18-jarige Palestijn doodgeschoten tijdens een inval in de bezette Westelijke Jordaanoever, zo meldde het Palestijnse Ministerie van Gezondheid, te midden van een van de dodelijkste periodes in jaren.

In hoofd geschoten

Het Israëlische leger zei dat soldaten schoten op verdachten die explosieven en stenen afvuurden op troepen die opereerden rondom de noordelijke Westelijke Jordaanoeverstad Tulkarm. Het zei dat één persoon werd geraakt, maar meldde geen verwondingen aan zijn troepen.

Het ministerie van gezondheid zei dat Mahmoud Abu Sa’an in het hoofd werd geschoten in Tulkarm, tijdens wat het officiële Palestijnse nieuwsagentschap WAFA zei dat een militaire operatie was in een nabijgelegen vluchtelingenkamp die leidde tot confrontaties met Palestijnen.

Ongeveer 40.700 Palestijnen zijn geregistreerd bij het agentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen in twee kampen in het gebied van Tulkarm. Het zijn Palestijnse vluchtelingen of hun nakomelingen die gedwongen werden hun huizen te verlaten of te ontvluchten tijdens de oorlog van 1948 rondom de creatie van Israël.

Geen Hamas-lid

Het geweld in de Westelijke Jordaanoever is de afgelopen 15 maanden verergerd te midden van opgevoerde Israëlische invallen, Palestijnse aanvallen op straat en gewelddadige acties van Joodse kolonisten tegen Palestijnse dorpen.

De islamitische Hamas-beweging, die de geblokkeerde Gazastrook bestuurt, betreurde het overlijden van Abu Sa’an maar claimde hem niet als lid. “Ons volk zal doorgaan met hun revolutie totdat de bezetting eindigt”, zei het in een verklaring.

Israël bezette de Westelijke Jordaanoever, samen met andere gebieden die de Palestijnen willen voor een onafhankelijke staat, tijdens de Midden-Oostenoorlog van 1967. Het heeft sindsdien doorgegaan met de bouw van Joodse nederzettingen daar, wat door de meeste landen als illegaal wordt beschouwd.