Buitenland

Russische tanker geraakt door zeedrone bij de Krimbrug

05-08-2023 12:11

Krim
De Krimbrug, Budilnikov Yuriy / Shutterstock.com

5 augustus (Reuters) – Een aanval met een zeedrone heeft een Russische tanker beschadigd in de buurt van de strategische brug die Rusland verbindt met het geannexeerde schiereiland van de Krim, zo meldden de Russische autoriteiten zaterdag.

Geen gewonden

Russische media meldden dat het schip SIG, dat op weg was naar de Straat van Kerch die de Zwarte Zee met de Zee van Azov verbindt, werd geraakt door Oekraïense drones. Het Oekraïense persbureau Interfax, onder verwijzing naar een niet nader genoemde bron bij de Oekraïense veiligheidsdienst, zei ook dat de Oekraïense marine verantwoordelijk was voor de aanval met drones in haar territoriale wateren.

Reuters kon de berichten niet onmiddellijk verifiëren.

Niemand raakte gewond, maar de Krimbrug en het veerbootverkeer werden enkele uren opgeschort, volgens door Moskou geïnstalleerde functionarissen in de Krim, die Moskou in 2014 van Oekraïne in beslag nam.

Logische en efficiënte stap richting de vijand

Kyiv claimt zelden verantwoordelijkheid voor aanvallen binnen Rusland of op door Rusland gecontroleerd grondgebied in Oekraïne, maar heeft gezegd dat het vernietigen van de militaire infrastructuur van Rusland de kansen van Oekraïne in de 17 maanden durende oorlog verhoogt.

Vasyl Malyuk, het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU, zei niet rechtstreeks dat Oekraïne het schip had aangevallen, maar hij merkte op dat elk incident met Russische schepen of de Krimbrug “een volkomen logische en efficiënte stap richting de vijand” was.

“Bovendien worden dergelijke speciale operaties uitgevoerd in de territoriale wateren van Oekraïne en zijn ze volkomen legaal,” zei Malyuk op de berichtendienst Telegram.

Geen brandstoflek

Een drone-aanval op de marinebasis van Rusland in Novorossiejsk beschadigde een Russisch oorlogsschip op vrijdag, de eerste keer dat de Oekraïense marine haar macht zo ver van haar kusten heeft geprojecteerd.

Het Maritiem Reddingscoördinatiecentrum van Novorossiysk van Rusland werd geciteerd door het persbureau RIA zeggende dat er geen brandstoflek was van de SIG, omdat het schip alleen technisch ballast had vervoerd. Er werd gemeld dat het waterstoppen in de SIG was gestopt en dat bergingswerkzaamheden aan de gang waren met twee sleepboten in de buurt.

Volgens Vladimir Rogov, een door Rusland aangestelde functionaris in de zuidoostelijke regio Zaporizja van Oekraïne, voorzag de SIG olietoevoer aan Russische troepen in Syrië.

De Verenigde Staten legden in 2019 sancties op aan de tanker en de eigenaar, Transpetrochart uit Sint-Petersburg, omdat ze hadden geholpen bij het leveren van vliegtuigbrandstof in Syrië.

Brug ongedeerd

Rogov plaatste een audioclip op Telegram waarin de SIG om een sleepboot vroeg. Hij plaatste ook foto’s van wat hij beschreef als vernielde voorzieningen en apparatuur aan boord van het schip.

“De SIG-tanker… kreeg een gat in de machinekamer nabij de waterlijn aan de stuurboordzijde, naar verluidt als gevolg van een aanval met een zeedrone,” aldus het Russische Federale Agentschap voor Maritiem en Riviervervoer in een verklaring op Telegram.

De door Moskou geïnstalleerde autoriteiten in de Krim zeiden dat de brug, die in 2018 door Rusland was voltooid en tweemaal serieus werd aangevallen tijdens de oorlog, niet het doelwit was.

Het Oekraïense nieuwsagentschap UNIAN meldde dat er drie explosies waren gemeld in het gebied.