Buitenland

Europese wetenschappers: Juli verreweg warmste maand ooit gemeten

08-08-2023 10:54

Foto Pixabay

(AP) – Nu alle cijfers van deze bloedhete juli zijn binnen, heeft de Europese klimaatmonitor het officieel gemaakt: juli 2023 was met een ruime marge de warmste maand ooit op aarde.

Ongebruikelijk grote marge

De wereldwijde gemiddelde temperatuur van juli, 16,95 graden Celsius, was een derde graad Celsius hoger dan het vorige record dat in 2019 was vastgesteld, zo kondigde het EU Copernicusprogramma aan, een divisie van het ruimteprogramma van de Europese Unie. Normaal gesproken worden wereldwijde temperatuurrecords gebroken met honderdsten of een tiende graad, dus deze marge is ongebruikelijk.

“Deze records hebben ernstige gevolgen voor zowel mensen als de planeet die steeds vaker en intensere extreme gebeurtenissen meemaken,” zei Samantha Burgess, waarnemend directeur van Copernicus. Er zijn dodelijke hittegolven geweest in het zuidwesten van de Verenigde Staten en Mexico, Europa en Azië. Wetenschappelijke snelstudies leggen de schuld bij door de mens veroorzaakte klimaatverandering door het verbranden van steenkool, olie en aardgas.

Dagen in juli waren heter dan voorheen geregistreerd vanaf 2 juli. Het was zo buitengewoon warm dat Copernicus en de Wereld Meteorologische Organisatie de ongebruikelijke vroege aankondiging deden dat het waarschijnlijk de warmste maand was, dagen voordat deze eindigde. Berekeningen van dinsdag maakten het officieel.

15% minder zeeijs dan gemiddeld

De maand was 1,5 graden Celsius warmer dan in de pre-industriële tijd. In 2015 stemden de landen van de wereld ermee in om te proberen langdurige opwarming – niet individuele maanden of zelfs jaren, maar decennia – te voorkomen die 1,5 graden warmer zijn dan in de pre-industriële tijd.

De afgelopen maand was zo heet dat het 0,7 graden Celsius heter was dan het gemiddelde juli van 1991 tot 2020, aldus Copernicus. De wereldzeeën waren een halve graad Celsius warmer dan de vorige 30 jaar en de Noord-Atlantische Oceaan was 1,05 graden Celsius warmer dan gemiddeld. Antarctica vestigde recorddieptepunten voor zeeijs, 15% onder het gemiddelde voor deze tijd van het jaar.

De temperatuurrecords van Copernicus gaan terug tot 1940. Die temperatuur zou warmer zijn dan enige maand die de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Administratie heeft geregistreerd, en hun gegevens gaan terug tot 1850. Maar wetenschappers zeggen dat het eigenlijk de warmste is in een veel langere tijdsperiode.

Warmste maand in tienduizend jaar

“Het is een verbluffend record en maakt het duidelijk de warmste maand op aarde in tienduizend jaar”, zei Stefan Rahmstorf, een klimaatwetenschapper aan het Potsdam Instituut voor Klimaatonderzoek in Duitsland. Hij maakte geen deel uit van het Copernicus-team.

Rahmstorf haalde studies aan die gebruik maken van boomringen en andere proxies die aantonen dat de huidige tijden de warmste zijn sinds het begin van het Holoceen, zo’n 10.000 jaar geleden. En voordat het Holoceen begon, was er een ijstijd, dus het zou zelfs logisch zijn om te zeggen dat dit het warmste record is van 120.000 jaar geleden, aldus Rahmstorf.

“We zouden ons niet druk moeten maken om juli omdat het een record is, maar omdat het niet lang een record zal zijn”, zei Friederike Otto, klimaatwetenschapper aan het Imperial College in Londen. “Het is een indicator van hoezeer we het klimaat hebben veranderd. We leven in een heel andere wereld, een wereld waar onze samenlevingen niet goed op zijn aangepast.”