Buitenland

Opnieuw scheepsramp met migranten voor kust Italië, tientallen doden

09-08-2023 12:26

Lampedusa
Bootvluchtelingen (niet de boot uit bijgaand artikel, photofilippo66 / Shutterstock.com

ROME (AP) — Eenenveertig mensen zijn vermoedelijk dood nadat een migrantenboot voor de kust van Tunesië kapseisde, meldde de Italiaanse staatstelevisie RAI, daarbij verwijzend naar vier overlevenden die woensdag werden gered en aan land werden gebracht.

Vier overlevenden gevonden

Volgens RAI en het ANSA-nieuwsagentschap werden de vier eerst gered door het Maltese bulkvrachtschip Rimona in de Straat van Sicilië. Ze werden vervolgens overgebracht naar de Italiaanse kustwacht, die hen naar het Siciliaanse eiland Lampedusa bracht.

Het eiland, dat dichter bij Afrika ligt dan het Italiaanse vasteland, is een veelvoorkomende bestemming voor mensensmokkelaars en heeft deze zomer herhaaldelijk te maken gehad met overbevolking van nieuwe aankomsten in het opvangcentrum voor migranten.

Alessandra Filograno, woordvoerster van het Italiaanse Rode Kruis, bevestigde dat vier overlevenden woensdagochtend in het Lampedusa-centrum zijn aangekomen: twee mannen, een vrouw en een niet-begeleide minderjarige. Filograno had geen verdere informatie.

Aantal migranten Italië verdubbeld

Zowel ANSA als RAI gaven geen bronvermelding voor de informatie, maar meldden dat de vier overlevenden – afkomstig uit Ivoorkust en Guinea – verklaarden dat 41 mensen zijn omgekomen, waaronder drie kinderen.

Deze zomer zijn er talrijke scheepswrakken geweest met smokkelaarsboten die vanuit Tunesië naar Italië vertrokken. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er dit jaar tot nu toe meer dan 93.000 migranten in Italië aangekomen, meer dan twee keer zoveel als de 45.000 die in dezelfde periode in 2022 arriveerden.

De belangrijkste nationaliteiten van degenen die aankomen zijn afkomstig uit Guinea, Ivoorkust, Egypte en Tunesië.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni, wiens rechtse regering de anti-migrantenpartij Liga omvat, heeft de Europese Unie ertoe aangezet om samen met Italië inspanningen te leveren om Tunesië over te halen harder op te treden tegen smokkelactiviteiten, maar de boten blijven vertrekken.