Buitenland

Weer Oekraïense drone neergehaald in buurt van Moskou

11-08-2023 11:50

Oekraïne
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

MOSKOU, 11 augustus (Reuters) – De Russische luchtafweer heeft vrijdag een Oekraïense drone neergehaald toen die in de richting vloog van een niet nader gespecificeerd doel in Moskou, aldus het ministerie van Defensie.

Eerder werden de luchthavens Vnukovo en Kaluga van Moskou, zo’n 150 km ten zuidwesten van de hoofdstad, tijdelijk gesloten vanwege een vermoedelijke dronevlucht. Later gingen ze weer open.

“Een poging van het regime in Kiev om een terroristische aanval uit te voeren met een onbemand luchtvaartuig (UAV) op een faciliteit in Moskou werd verijdeld,” zei het ministerie in een verklaring, eraan toevoegend dat de drone vastliep en neerstortte in een bos ten westen van Moskou.

“Er zijn geen slachtoffers en er is geen schade”, aldus het ministerie.

Vluchten opgeschort

Eerder zei de luchthaven van Vnukovo dat het genoodzaakt was om alle vluchten op te schorten “om redenen buiten de controle van de luchthaven”, en voegde eraan toe dat sommige vluchten waren omgeleid naar andere luchthavens in de regio Moskou. Het gaf geen verdere informatie.

Later werden de vluchten hervat op de luchthavens van Vnukovo en Kaluga.

13 drones neergehaald

Het aantal luchtaanvallen met drones diep in Rusland is toegenomen sinds begin mei een drone werd vernietigd boven het Kremlin. Later in mei werden burgerwijken in de hoofdstad getroffen en eerder deze maand werd een zakendistrict in Moskou twee keer in drie dagen aangevallen.

Rusland zei donderdag dat het 13 Oekraïense drones had neergehaald die Moskou wilden aanvallen en ook de grootste stad op de Krim, die Rusland in 2014 van Oekraïne annexeerde.

De afgelopen dagen hebben Oekraïense op afstand bestuurde boten, ook wel drones genoemd, een Russische brandstoftanker en een marinebasis in de Russische haven Novorossiysk aan de Zwarte Zee aangevallen.

Oekraïne geeft doorgaans geen commentaar op wie er achter de aanvallen op Russisch grondgebied zit, hoewel functionarissen publiekelijk hun tevredenheid hierover hebben geuit.