Buitenland

Inlichtingendiensten VS: Oekraïne zal doel tegenoffensief niet halen

18-08-2023 07:25

Oekraïne
(AP Photo/Libkos)

Oekraïne is uit op verovering van de zuidoostelijke stad Melitopol, een cruciaal Russisch doorvoercentrum, maar Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat Oekraïne dit doel niet zal bereiken vanwege de formidabele Russische verdediging zoals een uitgebreid mijnenveld, meldt de Washington Post.

Deze inschatting suggereert dat de pogingen van Kiev om de Russische route over land naar de Krim nog dit jaar af te snijden op niets zoudenitlopen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Oekraine

Een Oekraïense soldaat vuurt een raket af tijdens een nachtelijke training in de regio Donetsk, Oekraïne, donderdag 17 aug. 2023. (AP Foto/Libkos)

 

Deze informatie komt overeen met een eerdere Amerikaanse voorspelling dat Oekraïne zijn doel misschien niet in augustus zal bereiken. Amerikaanse functionarissen blijven echter hoopvol en suggereren dat Oekraïne zijn inspanningen zelfs tijdens de moeilijke wintermaanden kan voortzetten.

Russische verdediging

Verschillende redenen dragen volgens de inlichtingen bij aan deze sombere vooruitzichten:

  • Russische verdediging: Rusland heeft zijn bezette gebieden effectief versterkt met mijnenvelden, loopgraven en andere verdedigingswerken, waardoor het voor Oekraïne moeilijk wordt om op te rukken.
  • Strategie Oekraïne: Ondanks de miljarden aan westerse militaire hulp, waaronder geavanceerde apparatuur, kreeg Oekraïne in de beginfase van het tegenoffensief te maken met aanzienlijke verliezen. Dit leidde tot een verandering in tactiek, waarbij Oekraïne koos voor kleinere eenheden om stapsgewijs vooruitgang te boeken.
  • Belang van Melitopol: Melitopol is een strategische locatie, die dienst doet als toegangspoort tot de Krim en als knooppunt voor belangrijke snelwegen en een spoorlijn. Hierdoor is het van vitaal belang voor de tegenoffensieve plannen van Oekraïne.
  • Militaire uitdagingen: Militaire analisten benadrukken de moeilijkheid van de weg naar Melitopol, omdat Rusland meerdere verdedigingslinies en versterkte steden moet doorbreken.

Timing van wapenleveranties

De beoordeling van de Amerikaanse inlichtingendienst heeft tot discussies geleid in de VS, waarbij sommigen vraagtekens zetten bij de toewijzing van verdere hulp aan Oekraïne en de timing van wapenleveranties. Zo wordt de nadruk gelegd op de uitdagingen waar Oekraïne voor staat, en gewezen op de kracht van de Russische verdediging.

De successen van Oekraïne bij het verzwakken van de Russische strijdkrachten worden echter ook erkend.

Verwachtingen overtroffen

De meeste analisten zijn het er echter over eens dat de defensieve voorbereidingen van Rusland de verwachtingen hebben overtroffen, waardoor de opmars van Oekraïne moeilijk wordt.

Oekraïense zegt vastbesloten te zijn om alle bezette gebieden terug te veroveren, ongeacht de tijd die het kost.