Elon Musk dreigt blokkeerfunctie van X te blokkeren

19-08-2023 06:53

X

18 augustus (Reuters) – Het sociale mediabedrijf X gaat een beschermende functie verwijderen waarmee gebruikers andere accounts kunnen blokkeren, zei eigenaar Elon Musk vrijdag in een andere controversiële zet voor het bedrijf dat hij vorig jaar kocht.

Met de blokkeerfunctie op X kan een gebruiker specifieke accounts verbieden om contact met hen op te nemen, hun berichten te zien of hen te volgen.

“Blokkeren wordt verwijderd als een ‘functie’, behalve voor DM’s,” zei Musk in een bericht op het platform, verwijzend naar directe berichten.

Hij zei dat X de mute-functie zou behouden, die een gebruiker verhindert om bepaalde accounts te zien maar, in tegenstelling tot blokkeren, het andere account niet van de actie op de hoogte stelt.

Richtlijnen App Store en Google Play

Het verwijderen of beperken van de blokkeerfunctie zou X in conflict kunnen brengen met de richtlijnen van Apple’s App Store en Alphabet’s Google Play.

Apple zegt dat apps met door gebruikers gegenereerde inhoud de mogelijkheid moeten hebben om misbruik door gebruikers te blokkeren. De Google Play Store zegt dat apps een in-app systeem moeten bieden voor het blokkeren van door gebruikers gegenereerde inhoud en gebruikers.

X, Google en Apple hebben niet onmiddellijk gereageerd op verzoeken om commentaar.

‘We bouwen aan iets beters’

In een reactie op een bericht van anti-pestactiviste Monica Lewinsky, waarin X werd opgeroepen om het “cruciale hulpmiddel om mensen online veilig te houden” te behouden, verdedigde CEO  Linda Yaccarino de stap van Musk.

“De veiligheid van onze gebruikers op X is onze eerste prioriteit. En we bouwen aan iets dat beter is dan de huidige staat van blokkeren en dempen. Laat de feedback komen,” liet Yaccarino weten.

Het bedrijf heeft gezegd dat Musk de product- en engineeringteams zou leiden, terwijl Yaccarino alle andere teams zou leiden, waaronder juridische en verkoopteams.