Ondernemen & zzp

Ondernemersorganisaties zijn toenemende regeldruk zat

21-08-2023 11:05

red tape
Shutterstock.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland reageren kritisch op de Voortgangsrapportage Regeldruk van het ministerie van EZK. Uit het rapport blijkt dat bijna een derde van de regels voor ondernemers moeilijk uitvoerbaar is. Hierdoor moeten zij steeds vaker externe adviseurs inschakelen, wat de kosten voor regelnaleving aanzienlijk verhoogt.

Ondanks de toename van regels, vooral vanuit Brussel, wordt er zelden iets geschrapt. Het Adviescollege Toetsing Regeldruk rapporteerde dat de kosten van regeldruk in 2022 met meer dan 400 miljoen euro zijn gestegen, terwijl slechts 12 miljoen is verminderd.

Meer flexibiliteit

De ondernemersorganisaties benadrukken dat ondernemers, gezien de huidige transities en benodigde investeringen, meer flexibiliteit nodig hebben. Ze pleiten voor het verminderen van de regeldruk, onder andere door meer uitzonderingen voor het mkb en het elimineren van onpraktische regels.

Uitzonderingen voor kleine bedrijven

Kleinere bedrijven ervaren een hogere regeldruk, zoals blijkt uit metingen bij indicatorbedrijven. Daarom pleiten de ondernemersorganisaties voor meer uitzonderingen voor kleine bedrijven in zowel nieuwe als bestaande wetgeving. Ze roepen ook op tot het verminderen van nationale toevoegingen aan Europese regels en het verminderen van rapportageverplichtingen.