Buitenland

21 mensen opgepakt op Cyprus na rellen tegen asielzoekers

29-08-2023 15:54

Cyprus
AP Photo/Petros Karadjias.

NICOSIA, 29 augustus (Reuters) – De politie van Cyprus heeft 21 mensen gearresteerd na gewelddadige botsingen tussen immigranten en inwoners van een gemeenschap in het westen van het eiland waar veel asielzoekers wonen.

De politie zei dat er maandag laat tijdens een tweede nacht van ongeregeldheden in het dorp Chlorakas, 155 km ten westen van de hoofdstad Nicosia, onder de gearresteerden migranten en lokale bewoners waren.

Cyprus heeft de afgelopen jaren te kampen gehad met een grote toestroom van asielzoekers en belangengroepen beweren dat het eiland heeft gefaald in zijn reactie.

Protest

De laatste arrestaties volgden op een vreedzaam sit-down protest van migranten tegen geweld op zondag, waarbij mensen met capuchons een woning en voertuigen van niet-Cyprioten beschadigden.

De spanning liep maandag weer hoog op, waarbij groepen migranten en Grieks-Cyprioten uit elkaar werden gehouden door de politie met traangas en waterkanonnen. Eén politieagent raakte licht gewond door een benzinebom.

“Elke poging om de veiligheid en de vrede te verstoren zal niet worden getolereerd,” zei Victor Papadopoulos, hoofd van het presidentiële persbureau.

Anti-migrantensentiment

Belangengroepen zeggen dat het anti-migrantensentiment is toegenomen en wijzen op een aantal incidenten dit jaar.

“Wij vrezen dat het toenemende aantal van deze incidenten en de blootstelling van vluchtelingen en migranten in kwetsbare omstandigheden het gevolg zijn van het ontbreken van een alomvattend integratieplan en bijbehorende acties,” zeiden 14 belangengroepen in een gezamenlijke verklaring.

Onevenredig hoog aantal asielzoekers

De spanningen in Chlorakas lopen al enkele jaren hoog op door het volgens sommige inwoners onevenredig hoge aantal asielzoekers en erkende vluchtelingen die zich daar hebben gevestigd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van het eiland verklaarde de gemeenschap in 2021 verboden terrein voor nieuwkomers.

De ongeregeldheden van zondag werden voorafgegaan door een demonstratie van ongeveer 300 mensen die door een centrale straat in Chlorakas marcheerden en opriepen tot het beëindigen van illegale migratie.