Binnenland

48% slachtoffers misdrijf heeft geen vertrouwen in politie

29-08-2023 09:30

Politie Porsche
Gertan / Shutterstock.com

Uit een onderzoek van het door de staat gesubsidieerde radio- en televisieprogramma EenVandaag blijkt dat meer dan 40% van de slachtoffers van misdrijven geen aangifte doet bij de politie, en dat degenen die wel aangifte doen vaak geen reactie krijgen.

Uit het onderzoek, waaraan meer dan 7000 personen deelnamen die de afgelopen twee jaar te maken kregen met verschillende misdrijven, bleek dat 51% van de slachtoffers aangifte deed bij de politie en 42% niet.

Ontevredenheid

Daarnaast heeft bijna de helft van de slachtoffers (46%) nog steeds last van de gevolgen van het incident.

Dit wijst op een aanzienlijke mate van ontevredenheid onder slachtoffers over de manier waarop de politie hun aangiften behandelt.

48% geen vertrouwen in politie

Ongeveer 48% van de respondenten die een misdrijf hadden meegemaakt, gaf aan geen vertrouwen in de politie te hebben, en noemde daarbij zaken als onderbezetting en buitensporig papierwerk die de inspanningen van de politie vaak zinloos maken.

Ook hebben slachtoffers twijfels over de waarschijnlijkheid dat de politie de dader zal aanhouden: slechts 16% verwacht dat iemand gearresteerd zal worden als ze weer een misdrijf meemaken.

Ook gelooft slechts 20% dat daders de juiste straf krijgen voor hun misdaden.