Buitenland

Facebook rolt Chinese ‘Spamouflage’ beïnvloedingsoperatie op, banden Chinese overheid

30-08-2023 11:15

China, leger
Hung Chung Chih / Shutterstock.com

NEW YORK, 29 augustus (Reuters) – Facebook-moederbedrijf Meta zei dinsdag dat het banden had ontdekt tussen mensen die banden hebben met de Chinese wetshandhaving en een langlopende maar grotendeels ineffectieve operatie om mensen op sociale media positief te beïnvloeden over China.

De sociale mediagigant verwijderde ongeveer 7700 Facebookaccounts en honderden andere pagina’s, groepen en Instagram-accounts die verband hielden met de zogenaamde ‘Spamouflage’-campagne, waarvan elementen al sinds 2018 actief zijn, aldus het bedrijf in een driemaandelijks beveiligingsrapport.

Positieve verhalen over China

Het ‘Spamouflage‘-netwerk is de afgelopen jaren in pieken van activiteit betrokken geweest bij het pushen van positieve verhalen over China en negatief commentaar over de Verenigde Staten, buitenlands beleid van het Westen en critici van de Chinese regering.

Met de laatst ontdekte activiteit zeiden Meta-executives dat ze geloofden dat ‘Spamouflage‘ de grootste bekende platformoverschrijdende beïnvloedingsoperatie tot nu toe was geworden, met een aanwezigheid op minstens 50 diensten.

Digitale infrastructuur Peking

Clusters van nepaccounts van de campagne werden vanuit verschillende delen van China gerund, maar deelden de digitale infrastructuur en leken te werken met duidelijke ploegenpatronen, waaronder pauzes voor lunch en diner op Peking-tijd, aldus Meta.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei niet op de hoogte te zijn van de bevindingen, maar voegde eraan toe dat individuen en instellingen vaak campagnes tegen China hebben gelanceerd op sociale mediaplatforms.

“We hopen dat het betreffende bedrijf zich houdt aan het principe van objectiviteit en onpartijdigheid, en dubbele standaarden vermijdt. Echt identificeert wat leugens en geruchten zijn, wat de waarheid is, en effectief valse informatie met betrekking tot China elimineert,” zei Wang Wenbin, woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, toen er tijdens een nieuwsbriefing op woensdag naar de kwestie werd gevraagd.

Ook op Medium, Reddit, Quora en Vimeo

Het ‘Spamouflage‘-netwerk begon aanvankelijk met het posten op grote platforms zoals Facebook, YouTube en X. Uit recentere activiteiten bleek dat het zijn aanwezigheid had uitgebreid naar kleinere platforms zoals Medium, Reddit, Quora en Vimeo, aldus het bedrijf.

Het vergaarde een aanhang van ongeveer 560.000 accounts voor zijn pagina’s op Facebook, maar directieleden van Meta zeiden dat ze geloofden dat de meeste accounts nep waren en gekocht waren van commerciële spamoperators in plaatsen zoals Vietnam en Bangladesh.

Ze zeiden dat ze verder weinig bewijs zagen van een echt publiek of betrokkenheid.

“Deze operatie was groot en luidruchtig, maar had moeite om verder te reiken dan zijn eigen nep-echokamer,” zei Meta’s Global Threat Intelligence Lead Ben Nimmo.

In één geval dat wijst op de spamachtergrond van de accounts, schakelde een Facebookpagina die eerder Chinese advertenties over lingerie had gepubliceerd abrupt over op Engelstalige berichten over rellen in Kazachstan, aldus Nimmo.