Buitenland

Kremlin: crashvliegtuig Prigozhin ‘mogelijk opzettelijk neergehaald’

30-08-2023 17:39

Yevgeny Prigozhin
Yevgeny Prigozhin. Sergei Ilnitsky/Pool via AP.

MOSKOU, 30 augustus (Reuters) – Het Kremlin zei woensdag dat onderzoekers de mogelijkheid onderzoeken dat het vliegtuig met aan boord de huurlingenleider Yevgeny Prigozhin opzettelijk is neergehaald, de eerste expliciete erkenning dat hij mogelijk is vermoord.

“Het is duidelijk dat verschillende versies worden overwogen, waaronder de versie – je weet waar we het over hebben – laten we zeggen, een opzettelijke gruweldaad,” vertelde Kremlin woordvoerder Dmitry Peskov aan verslaggevers toen hem werd gevraagd over het onderzoek.

Gevraagd of de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie de crash zou onderzoeken, zei Peskov dat de omstandigheden dit anders maakten, hoewel hij waarschuwde dat onderzoekers nog geen formele conclusies hadden getrokken over wat er precies had plaatsgevonden.

“Laten we wachten op de resultaten van ons Russische onderzoek,” zei Peskov.

Wagner-top

Het Embraer privévliegtuig waarmee Prigozhin van Moskou naar Sint-Petersburg reisde, stortte op 23 augustus ten noorden van Moskou neer en doodde alle 10 mensen aan boord, waaronder twee andere Wagner-topfiguren, Prigozhins vier lijfwachten en een bemanning van drie.

De oorzaak is nog onduidelijk, maar dorpelingen in de buurt vertelden Reuters dat ze een knal hoorden en toen het vliegtuig op de grond zagen storten.

Wagner-muiterij

Het vliegtuig stortte neer precies twee maanden nadat Prigozhin eind juni de controle over de zuidelijke stad Rostov overnam, het openingssalvo van een muiterij die de fundamenten van het Rusland van president Vladimir Poetin deed schudden.

Rusland heeft de Braziliaanse onderzoeksautoriteit voor vliegtuigen geïnformeerd dat het de crash van het in Brazilië gebouwde Embraer-jet “op dit moment” niet volgens internationale regels zal onderzoeken, vertelde het Braziliaanse agentschap aan Reuters.

Gevraagd naar dat rapport, zei Peskov: “Allereerst is het onderzoek gaande, de onderzoekscommissie is hiermee bezig.”

“In dit geval kan er geen sprake zijn van een internationaal aspect,” zei Peskov.

Geen officieel luchtvaartonderzoek

In een ongebruikelijke zet zei het Interstate Aviation Committee (IAC), dat toezicht houdt op onderzoeken naar luchtvaartongevallen in een groep voormalige Sovjetrepublieken waaronder Rusland, dat het de crash niet onderzoekt. Het voegde eraan toe dat het geen commentaar zou geven op de “omstandigheden van het incident”.

De dag na de crash betuigde Poetin zijn medeleven aan de families van de dodelijke slachtoffers en zei dat hij Prigozhin al heel lang kende, sinds de chaotische jaren van begin jaren ’90. Hij was een man met een moeilijke levensstijl.

“Hij was een man met een moeilijk lot en hij maakte ernstige fouten in zijn leven,” zei Poetin, terwijl hij hem beschreef als een getalenteerd zakenman.

‘Absolute leugen’

Het Kremlin heeft de suggestie van sommige westerse politici en commentatoren – waarvoor ze geen bewijs hebben geleverd – dat Poetin Prigozhin uit wraak zou hebben laten vermoorden, verworpen als een “absolute leugen”.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat hij niet verrast was door de dood en dat er in Rusland niet veel gebeurde waar Poetin niet achter zat.

Trouw zweren aan Rusland

Na de dood van Prigozhin beval Poetin Wagner-strijders een eed van trouw aan de Russische staat te ondertekenen. Een stap waar Prigozhin zich tegen had verzet vanwege zijn woede over het ministerie van Defensie dat volgens hem het risico liep de oorlog in Oekraïne te verliezen.

Volgelingen van Prigozhin legden woensdag bloemen, boodschappen en gedichten bij zijn graf en prezen hem als een onverschrokken strijder.

Bij leven schepte Prigozhin graag op dat hij een van ‘s werelds meest gevreesde huurlingen was met de beste gevechtskracht.

Wrede commandant

Tegenstanders, zoals de Verenigde Staten, noemden Prigozhin een wrede commandant die Afrikaanse staten plunderde en de mensen die hem in de weg liepen met mokers doodde.

Hoewel hij de bloedigste slag tot nu toe van de Oekraïne-oorlog voor Poetin won door Bakhmut in te nemen, werd Prigozjin woedend over wat hij de verraderlijke tekortkomingen van Poetins leger noemde. Hij waarschuwde dat Rusland de hele Oekraïne-oorlog zou kunnen verliezen.