Buitenland

‘Russische drones troffen Roemenië’, aldus Oekraïne, Roemenië ontkent

04-09-2023 17:25

Drone
Door Iran gemaakte drones. (Iraans leger via AP.)

KIEV/BOEKAREST, 4 september (Reuters) – Oekraïne zei maandag dat Russische drones op het grondgebied van NAVO-lid Roemenië waren ingeslagen tijdens een nachtelijke luchtaanval op een Oekraïense haven aan de overkant van de Donau, maar Boekarest ontkende dat zijn grondgebied was getroffen.

Reuters kon geen van beide berichten onafhankelijk verifiëren, een zeldzame melding van verdwaalde wapens uit de oorlog in Oekraïne die een buurland van de Westerse militaire alliantie raken.

Zwarte Zeehavens

Moskou heeft sinds het begin van de invasie vorig jaar luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Oekraïne. Sinds juli, toen Moskou afzag van een overeenkomst die een de facto Russische blokkade van Oekraïense Zwarte Zeehavens ophief, heeft het herhaaldelijk Oekraïense rivierhavens aangevallen die aan de overkant van de Donau van Roemenië liggen.

Rusland lanceerde zijn luchtaanval enkele uren voordat president Vladimir Poetin de Zwarte Zee-deal nieuw leven zou inblazen met de sponsor van de deal, de Turkse president Tayyip Erdogan.

“Volgens de grensbewakingsdienst van Oekraïne zijn er gisteravond tijdens een massale Russische aanval bij de haven van Izmail Russische ‘Shakheds‘ gevallen en tot ontploffing gebracht op het grondgebied van Roemenië,” zei Oleg Nikolenko, woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, verwijzend naar drones van Iraanse makelij.

“Dit is de zoveelste bevestiging dat de raketterreur van Rusland niet alleen een enorme bedreiging vormt voor de veiligheid van Oekraïne, maar ook voor die van de buurlanden, waaronder NAVO-lidstaten,” schreef hij op Facebook.

‘Roemenië niet geraakt’

Nikolenko publiceerde een foto waarop de vlammen van een explosie te zien zijn vanaf de overkant van een rivier. Reuters kon het standpunt van de foto niet onmiddellijk verifiëren.

Het Roemeense ministerie van Defensie zei dat Roemenië niet geraakt was.

“Het ministerie van Defensie ontkent categorisch informatie uit de publieke ruimte over een zogenaamde nachtsituatie waarbij Russische drones op Roemeens nationaal grondgebied zouden zijn neergekomen,” zei het ministerie.

“Op geen enkel moment hebben de Russische aanvalsmiddelen directe militaire dreigingen gegenereerd op Roemeens nationaal grondgebied of in Roemeense wateren.”

Collectieve defensieverplichting NAVO

In Washington zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het op de hoogte was van berichtgeving over de zaak, maar verwees vragen door naar de Roemeense regering. Het Pentagon weigerde commentaar te geven.

Daniela Tanase, wier huis in het Roemeense dorp Plauru uitkijkt over de Oekraïense haven Izmail aan de overkant van de rivier, zei dat ze niet op de hoogte was van explosies op de Roemeense oever, maar ze kon het niet met zekerheid zeggen.

“We hoorden de drones, de explosies en de luchtafweersystemen aan de overkant van de rivier,” vertelde ze Reuters per telefoon. “We zagen een licht in de verte vanuit ons raam, het regende gisteravond.”

De NAVO heeft een collectieve defensieverplichting waarbij de militaire alliantie een aanval op één bondgenoot beschouwt als een aanval op alle bondgenoten.

Roemeense ontkenning

De Oekraïense wetgever Oksana Savchuk zei tegen de Oekraïense televisie dat ze denkt dat de Roemeense ontkenning ‘onderdeel kan zijn van een poging van de NAVO om te voorkomen dat we afglijden naar een directe oorlog met Rusland’.

Oekraïne heeft gemeld dat vermoedelijk Russische wapens tijdens de oorlog meerdere keren over de buurlanden, waaronder NAVO-leden, vlogen of op hen neerstortten. In het meest dramatische incident werden twee mensen gedood in Polen door een raket die afgelopen november vlakbij de grens viel; Polen en NAVO-bondgenoten zeiden later dat het een verkeerd afgevuurde Oekraïense luchtverdedigingsraket was.

Oekraïense magazijnen beschadigd

Ambtenaren in Kiev zeiden dat de aanval van maandag Oekraïense magazijnen beschadigde en gebouwen in brand stak, enkele uren voordat Erdogan Poetin zou ontmoeten in de Russische badplaats Sochi aan de Zwarte Zee. Turkije, dat ook lid is van de NAVO, heeft de graanexportovereenkomst voor de Zwarte Zee gesponsord en Erdogan heeft gezegd dat hij verwacht Poetin ervan te kunnen overtuigen zich weer bij de overeenkomst aan te sluiten.

Rusland stapte in juli uit de deal waardoor Oekraïne tijdens de oorlog veilig voedsel kon exporteren via de Zwarte Zee. De Donau is sindsdien een vitale exportcorridor voor Oekraïens graan geworden, en Rusland heeft de route regelmatig aangevallen met luchtaanvallen.

In de vroege uren van maandag zei de Oekraïense grensbewakingsdienst dat twee drones Roemeense bodem hadden geraakt in de buurt van de Oekraïense haven Izmail, meldde het Oekraïense persbureau Interfax.

Het zei dat het de informatie had doorgegeven aan zijn Roemeense tegenhangers, maar geen antwoord had ontvangen.

Moderne luchtverdedigingswapens

De stafchef van de Oekraïense president, Andriy Yermak, zei dat het incident de noodzaak aantoonde om de leveringen van moderne luchtverdedigings- en langeafstandswapens te verhogen om Rusland de mogelijkheid te ontnemen om drones en raketten te lanceren tegen  Oekraïne.

“Extra wapens en langeafstandsraketten voor Oekraïne – om de bezetting van onze gebieden te versnellen. Rusland moet verslagen worden op het slagveld,” schreef Jermak op de berichtenapp Telegram.