Buitenland

Nieuw Covid-vaccin Moderna lijkt goed te werken tegen BA.2.86-variant

06-09-2023 19:04

Vaccin
AP Photo/Rogelio V. Solis.

6 september (Reuters) – Moderna zei op woensdag in klinische studies dat haar bijgewerkte COVID-19 vaccin waarschijnlijk effectief zal zijn tegen de sterk gemuteerde BA.2.86 subvariant van het coronavirus dat de angst voor een opleving van infecties heeft aangewakkerd.

Het bedrijf zei dat zijn injectie een 8,7-voudige toename van neutraliserende antilichamen bij mensen genereerde tegen BA.2.86, dat wordt gevolgd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

“We denken dat dit nieuws is dat mensen willen horen als ze zich voorbereiden om hun herfstboosters te halen,” zei Jacqueline Miller, hoofd infectieziekten bij Moderna, in een interview, en ze voegde eraan toe dat de gegevens ook zouden moeten helpen om toezichthouders gerust te stellen.

De aandelen van Moderna daalden in de vroege middaghandel met meer dan 2%.

Favoriet doelwit short sellers

TD Cowen analist Tyler Van Buren zei dat het nieuws van woensdag de aandelenkoers waarschijnlijk niet zou doen stijgen, omdat mensen er al vanuit gaan dat de mRNA-vaccins effectief zullen blijven tegen nieuwe COVID-varianten als die opduiken.

“Dit was geen verwachte katalysator waar mensen op zaten te wachten,” zei hij, eraan toevoegend dat Moderna een favoriet doelwit blijft van short sellers op Wall Street die erop wedden dat de aandelen zullen dalen.

Omicron-uitloper

Het CDC heeft eerder aangegeven dat BA.2.86 mogelijk beter in staat is om infecties te veroorzaken bij mensen die eerder COVID hebben gehad of gevaccineerd zijn met eerdere injecties. De Omicron-uitloper heeft meer dan 35 mutaties in belangrijke delen van het virus in vergelijking met XBB.1.5, de dominante variant voor het grootste deel van 2023 en het doelwit van de bijgewerkte injecties.

Moderna zei dat het de nieuwe bevindingen over haar vaccin had gedeeld met regelgevende instanties en had ingediend voor publicatie door vakgenoten. De aangepaste injectie moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration, maar zal naar verwachting later deze maand of begin oktober beschikbaar zijn.

XBB.1.5 subvariant

De geneesmiddelenproducent uit Massachusetts en concurrerende COVID-19 vaccinproducenten Novavax en Pfizer met de Duitse partner BioNTech hebben versies van hun injecties gemaakt die gericht zijn op de XBB.1.5 subvariant.

Vorige maand zeiden Moderna en Pfizer beide dat hun nieuwe vaccins tijdens de eerste tests effectief bleken tegen een andere nieuwe subvariant, EG.5 genaamd.

Europese regelgevende instanties hebben sindsdien hun steun gegeven aan de Pfizer/BioNTech-prik en de Britse Medicines and Healthcare products Regulatory Agency heeft het vaccin dinsdag goedgekeurd, maar hebben nog geen mededelingen gedaan over het bijgewerkte vaccin van Moderna.

Ernstige ziekte onwaarschijnlijk

BA.2.86 is nu ontdekt in Zwitserland en Zuid-Afrika, evenals in Israƫl, Denemarken, de VS en Groot-Brittanniƫ volgens een WHO-functionaris.

Hoewel het belangrijk is om de variant in de gaten te houden, vertelden verschillende experts aan Reuters dat het onwaarschijnlijk is dat de variant een golf van ernstige ziekte en sterfte zal veroorzaken vanwege de immuunafweer die wereldwijd is opgebouwd door massavaccinatie en eerdere infecties.