Binnenland

Nog altijd slechte omstandigheden noodopvanglocaties asielzoekers

06-09-2023 18:55

Minderjarige alleenstaande asielzoeker
Quetions123/Shutterstock

In veel noodopvanglocaties voor asielzoekers in ons land zijn de leefomstandigheden verre van ideaal, blijkt uit een onderzoek van Vluchtelingenwerk.

Zo biedt bijna de helft van de opvanglocaties een toegang tot gezondheidszorg. Deze situatie is met name zorgwekkend voor kwetsbare bewoners, zoals degenen met ernstige gezondheidsproblemen en zwangere vrouwen.

Onvoldoende rust en privacy

Op de helft van alle locaties ontbreekt het aan voldoende rust en privacy, waarbij tien tot honderd bewoners dezelfde slaapruimte delen, wat leidt tot voortdurende geluidsoverlast. Meer dan een derde van de bewoners verblijft vaak in geïmproviseerde ruimtes zoals sporthallen.

Op achttien locaties beweren bewoners dat er ondanks de grote vraag geen psychologische ondersteuning beschikbaar is.

Geen medische screening

20% van de geïnterviewde bewoners zegt niet medisch gescreend te zijn voor hun verblijf, en zelfs degenen die een overplaatsingsverzoek krijgen op basis van medische screening verblijven in ongeschikte omstandigheden.

Deze aanhoudende situatie wordt als onmenselijk beschouwd en is in strijd met de verplichting van de overheid om adequate en waardige opvang voor asielzoekers te bieden.