Buitenland

Rusland: munitie met verarmd uranium leveren is criminele daad

07-09-2023 07:32

Kogels munitie
Shutterstock.

7 september (Reuters) – De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov zei op donderdag dat de levering door de VS van wapens met verarmd uranium aan Oekraïne “een criminele daad” was, meldden staatsmedia.

Het Pentagon kondigde woensdag een nieuw pakket veiligheidsmaatregelen aan ter waarde van 175 miljoen dollar voor Oekraïne, waaronder munitie met verarmd uranium voor Amerikaanse M1 Abrams tanks.

Gezondheidsrisico

Verarmd uranium, een bijproduct van uraniumverrijking, wordt gebruikt voor munitie omdat het door zijn extreme dichtheid gemakkelijk door bepantsering heen kan dringen. Critici zeggen dat het inslikken of inademen van stof met verarmd uranium gevaarlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, waaronder kanker en geboorteafwijkingen.

“Dit is niet alleen een escalerende stap, maar het is een weerspiegeling van de schandalige minachting van Washington voor de gevolgen voor het milieu van het gebruik van dit soort munitie in een gevechtszone. Dit is in feite een criminele daad, ik kan geen andere beoordeling geven,” citeerde persbureau TASS Ryabkov.

In een toespraak op een veiligheidsseminar herhaalde hij ook eerdere waarschuwingen van Rusland over het risico van een nucleaire oorlog, vanwege wat hij Westerse “druk” op Moskou noemde.

“Nu balanceert deze druk gevaarlijk op de rand van een direct gewapend conflict tussen kernmachten,” zei hij.

Proxyoorlog

Rusland beschuldigt het Westen er al lang van dat het Oekraïne gebruikt om een proxyoorlog te voeren met als doel Moskou een “strategische nederlaag” toe te brengen. De Verenigde Staten en haar bondgenoten zeggen dat ze Oekraïne bewapenen om zichzelf te verdedigen tegen de Russische invasie en om grondgebied terug te winnen dat door Moskou in de loop van de 18 maanden durende oorlog in beslag is genomen.

De plaatsing van tactische Russische kernwapens in Wit-Rusland verloopt volgens schema, zei Ryabkov.

“Er zijn nu verschillende fases voltooid wat betreft het creëren van de juiste infrastructuur en het opnieuw uitrusten van de bijbehorende dragers. Dit werk gaat door.”

Moskou kondigde de inzet eerder dit jaar aan en noemde het een afschrikmiddel voor het Westen.