Buitenland

VN waarschuwen voor ‘grote breuk’ in financiële systemen

07-09-2023 07:39

Antonio Guterres
New York, NY, USA, January 21, 2022: UN Secretary-General Antonio Guterres.

JAKARTA, 7 september (Reuters) – De wereld riskeert een “grote breuk” in haar economische en financiële systemen, zei VN-secretaris-generaal António Guterres op donderdag tijdens een topontmoeting met het Zuidoost-Aziatische ASEAN-blok, China, de Verenigde Staten en anderen in Indonesië.

In een uitgebreide toespraak over geopolitieke spanningen, multilaterale ontwikkelingsfinanciering en klimaatverandering riep Guterres de wereldleiders op om vreedzame en inclusieve oplossingen te vinden voor de uitdagingen waar de wereld voor staat.

“Er is een reëel risico van fragmentatie – van een grote breuk in de economische en financiële systemen van de wereld; met uiteenlopende strategieën voor technologie en kunstmatige intelligentie en tegenstrijdige veiligheidskaders,” zei hij.

Hij riep op tot een mechanisme om schuldenlastige ontwikkelingseconomieën te verlichten, waaronder opschorting van betaling, langere leentermijnen en lagere rentetarieven.

Internationale reservevaluta

Hij sprak ook zijn steun uit voor het opnieuw kanaliseren van 100 miljard dollar extra aan speciale trekkingsrechten van het Internationaal Monetair Fonds via multilaterale ontwikkelingsbanken om de liquiditeit te vergroten en de behoeften van ontwikkelingslanden te ondersteunen.

Rijke landen kwamen in 2021 overeen om de ongebruikte fondsen, een internationale reservevaluta, door te sluizen naar arme landen.

Op een top in Parijs in juni van dit jaar steunden de wereldleiders een oproep aan multilaterale ontwikkelingsbanken zoals de Wereldbank om meer kapitaal op het spel te zetten om de kredietverlening te stimuleren.

Gereedschapskist

De president van de Wereldbank, Ajay Banga, schetste op die top een “gereedschapskist”, waaronder het aanbieden van een pauze in schuldaflossingen, landen flexibiliteit geven om fondsen om te buigen voor noodhulp, nieuwe soorten verzekeringen aanbieden om ontwikkelingsprojecten te helpen en regeringen helpen om systemen voor noodhulp op te zetten.

Guterres zei ook dat hij “zeer bezorgd” bleef over de “verslechterende politieke, humanitaire en mensenrechtensituatie” in Myanmar, een land dat sinds een militaire coup in 2021 door oorlog wordt geteisterd.

Ernstige zorgen over Myanmar

“Ik herhaal mijn dringende oproep aan de militaire autoriteiten van Myanmar om te luisteren naar de aspiraties van de bevolking, alle politieke gevangenen vrij te laten en de deur te openen naar een terugkeer naar een democratisch bewind,” zei hij.

In een verklaring op woensdag zei Indonesië, voorzitter van de ASEAN, dat de regionale leiders “ernstig bezorgd” waren over het gebrek aan substantiële vooruitgang in hun vijfpunten-vredesplan voor Myanmar.

De ASEAN-leiders zullen later op donderdag besprekingen voeren met de Verenigde Naties.