Buitenland

Reddingswerkers zoeken naar overlevenden aardbeving Marokko, dodental boven 2000

10-09-2023 12:20

Mensen inspecteren hun beschadigde huizen na een aardbeving in het dorp Moulay Brahim, vlakbij Marrakech, Marokko, zaterdag 9 september 2023. (AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

MOULAY BRAHIM, Marokko, 10 september (Reuters) – Reddingswerkers zochten op zondag naar overlevenden van de dodelijkste aardbeving in Marokko in meer dan zestig jaar, waarbij meer dan 2000 mensen zijn omgekomen door de ramp die dorpen in de bergen in de buurt van Marrakech heeft verwoest.

Veel mensen onder het puin

Veel mensen brachten een tweede nacht buiten door nadat de aardbeving met een magnitude van 6,8 laat op vrijdag toesloeg. Hulpverleners staan voor de uitdaging om de zwaarst getroffen dorpen in de Hoge Atlas te bereiken, een ruig berggebied waar nederzettingen vaak afgelegen zijn en waar veel huizen zijn ingestort.

Grote brokken van een klif waren afgebroken en op de weg nabij Moulay Brahim, een dorp zo’n 40 km ten zuiden van Marrakech, terechtgekomen, gedeeltelijk de kronkelende weg blokkerend die de stad met het Atlasgebergte verbindt.

“Er zijn nog veel mensen onder het puin. Mensen zoeken nog steeds naar hun ouders,” zei Adeeni Mustafa, een inwoner uit het Asni-gebied, tegen Reuters, terwijl hij naast een gedeeltelijk door rotsblokken geblokkeerde weg stond.

“Er zijn veel wegen afgesloten.”

Meer dan 300.000 mensen getroffen

In Moulay Brahim waren provisorische tenten opgericht op een modderig voetbalveld. Inwoners waren in dekens gewikkeld na een nacht buiten doorgebracht te hebben.

De laatste cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken plaatsten het dodental op 2.012, met 2.059 gewonden, waaronder 1.404 in kritieke toestand.

Marokko heeft drie dagen van rouw afgekondigd en koning Mohammed VI riep zondag op om in moskeeën in het hele land te bidden voor de doden.

De Wereldgezondheidsorganisatie zei dat meer dan 300.000 mensen zijn getroffen door de ramp.

“De komende 24 tot 48 uur zijn cruciaal om levens te redden,” zei Caroline Holt, wereldwijd directeur operaties voor de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen, in een verklaring.

Minaretten van moskeeën ingestort

Het dorp Tansghart in het Ansi-gebied, aan de zijkant van een vallei waar de weg van Marrakech omhoog de Hoge Atlas in gaat, was het zwaarst getroffen van verschillende dorpen die op zaterdag werden bezocht door Reuters-journalisten.

De pittoreske huizen op een steile heuvel, waren opengebarsten door de schuddende grond. De nog overeind staande huizen misten stukken muur of pleisterwerk. Twee minaretten van moskeeën waren ingestort.

Abdellatif Ait Bella, een arbeider, lag op de grond, nauwelijks in staat om te bewegen of te spreken, zijn hoofd verbonden met wonden veroorzaakt door vallend puin.

“We hebben geen huis om hem naartoe te brengen en hebben sinds gisteren geen eten gehad,” zei zijn vrouw Saida Bodchich, bezorgd om de toekomst van hun gezin van zes met hun enige kostwinner zo ernstig gewond. “We kunnen op niemand anders vertrouwen dan God.”

Het dorp rouwt al om 10 doden, waaronder twee tienermeisjes, zei een inwoner.

Reddingswerkers halen overlevenden uit het puin

Men hoopte erop meer overlevenden te vinden.

Beelden die op zaterdag zijn gemaakt in Moulay Brahim, toonden reddingswerkers die iemand uit het puin trokken. Twee reddingswerkers omhelsden elkaar terwijl de persoon op een brancard werd weggedragen.

Het epicentrum van de aardbeving lag op ongeveer 72 km ten zuidwesten van Marrakech, een stad die geliefd is bij Marokkanen en buitenlandse toeristen vanwege zijn middeleeuwse moskeeën, paleizen en seminaries rijkelijk versierd met levendige mozaïektegels te midden van een doolhof van rozerode steegjes.

Het oude kwartier van Marrakech heeft aanzienlijke schade geleden. Gezinnen hielden zich op straat, bang dat hun huizen niet langer veilig waren om naar terug te keren.

“Ik kan daar niet slapen. Ik vraag de autoriteiten om me te helpen en een expert in te schakelen om te beoordelen of het mogelijk is voor mij om terug te keren naar het huis of niet,” zei Mouhamad Ayat Elhaj, 51, op straat met zijn familie in de buurt van de oude stad. “Als er een risico is, keer ik niet terug naar het huis,” zei hij.

Het was de dodelijkste aardbeving in Marokko sinds 1960, toen een aardbeving naar schatting minstens 12.000 mensen heeft gedood, volgens de U.S. Geological Survey.

Turkije, waar krachtige aardbevingen in februari meer dan 50.000 mensen hebben gedood, was een van de landen die solidariteit uitspraken en hulp aanboden.

Marrakech is van plan om vanaf 9 oktober de jaarlijkse bijeenkomsten van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank te organiseren.

Een woordvoerder van het IMF, gevraagd naar de geplande bijeenkomsten, zei: “Onze enige focus op dit moment is gericht op het volk van Marokko en de autoriteiten die met deze tragedie omgaan.”