Buitenland

Oekraïne waarschuwt voor nieuwe Russische mobilisatiecampagne

11-09-2023 16:08

Rusland leger
loskutnikov / Shutterstock.com

KIEV, 11 september (Reuters) – Het Oekraïense leger zei maandag dat Rusland binnenkort een grote mobilisatiecampagne zou kunnen starten om te proberen honderdduizenden soldaten uit Rusland en het bezette Oekraïne te rekruteren.

De Oekraïense generale staf gaf in een verklaring geen bewijs om haar bewering te ondersteunen.

Russische functionarissen hebben gezegd dat er momenteel geen plannen zijn voor een nieuwe mobilisatiegolf en dat Moskou zich concentreert op het rekruteren van beroepsmilitairen.

“Er wordt binnenkort een massale gedwongen mobilisatie van de bevolking verwacht in de Russische Federatie en de tijdelijk bezette gebieden van Oekraïne vanwege de catastrofale verliezen van de bezetters,” zei de Generale Staf in een overzicht van het slagveld.

700.000 rekruten

De mobilisatiecampagne zou zich kunnen richten op 400.000 tot 700.000 rekruten, zei de generale staf, die verschillende schattingen aanhaalde.

De generale staf zei dat het aantal Russen dat in Moskou en Sint-Petersburg gerekruteerd zou worden “minimaal” zou blijven, terwijl er veel Russen uit de regio’s buiten de twee grote Russische steden gerekruteerd zouden worden.

420.000 Russische soldaten

De Generale Staf gaf haar verklaring enkele dagen nadat een hooggeplaatste Oekraïense militaire spionagefunctionaris zei dat er momenteel 420.000 Russische militairen in Oekraïne zijn.

Rusland en Oekraïne behandelen hun verliezen op het slagveld allebei als staatsgeheim.

Vorige maand citeerde de New York Times ongenoemde Amerikaanse functionarissen die zeiden dat bijna 500.000 Oekraïense en Russische troepen gedood of gewond waren geraakt in de oorlog sinds de grootschalige invasie van Rusland in februari 2022.