Politiek

Ursula von der Leyen ziet zichzelf als voorvechter Europees bedrijfsleven

13-09-2023 14:34

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen- (AP Photo/Jean-Francois Badias)

STRAATSBURG, 13 september (Reuters) – EU-Commissiechef Ursula von der Leyen kondigde woensdag een antisubsidieonderzoek aan naar Chinese elektrische voertuigen. Ook presenteerde ze zichzelf als een voorvechter van het Europese bedrijfsleven terwijl ze haar staat van dienst verdedigde in de aanloop naar verkiezingen volgend jaar.

Van Von der Leyen wordt verwacht dat ze volgend jaar een tweede termijn als hoofd van de uitvoerende macht van de EU nastreeft, maar heeft die plannen nog niet aangekondigd.

Concurrentievoordeel behouden

Ze beloofde in haar jaarlijkse State of the Union-toespraak stappen te ondernemen om de Europese windindustrie te helpen. Ook wil ze het voor kleine bedrijven gemakkelijker te maken om zaken te doen en het tekort aan arbeidskrachten aan te pakken.

“Europa zal alles doen wat nodig is om zijn concurrentievoordeel te behouden,” zei ze tegen het Europees Parlement in Straatsburg.

“In een wereld vol onzekerheid moet Europa opnieuw gehoor geven aan de roep van de geschiedenis,” zei de 64-jarige voormalige Duitse minister van Defensie tegen de EU-wetgevers.

Ze zei dat dit gold voor een breed scala aan beleidsmaatregelen, waaronder de steun van de EU voor Oekraïne, de bevordering van groene energie en de verdediging van bedrijven tegen oneerlijke concurrentie.

Weinig concrete stappen

In haar toespraak werden weinig concrete stappen op het gebied van buitenlands beleid aangekondigd. Alleen over Oekraïne zei ze dat het meer moet doen voordat het lid wordt van de EU.

De substantieelste aankondiging was de start van het onderzoek naar de elektrische voertuigen van China.

De Commissie, zei ze, zal onderzoeken of er strafheffingen moeten worden opgelegd om producenten in de Europese Unie te beschermen tegen goedkopere Chinese elektrische voertuigen die volgens haar profiteren van buitensporige overheidssubsidies.

“Europa staat open voor concurrentie. Niet voor een race naar de bodem,” zei ze.

Von der Leyen staat sinds eind 2019 aan het hoofd van de uitvoerende Commissie van de EU.

Ze zei dat ze een gezant zou aanstellen om kleine en middelgrote ondernemingen te helpen de bureaucratie aan te pakken, zodat het gemakkelijker wordt om zaken te doen.

Oekraïne

In haar laatste State of the Union-toespraak in juni zei ze dat de Commissie voorstelt om de speciale bescherming voor Oekraïense burgers die naar de EU zijn gevlucht om aan de oorlog in Rusland te ontsnappen, uit te breiden.

Ze herhaalde ook dat de EU vastbesloten is om Kiev op lange termijn te steunen. Ze prees de “grote stappen” die het land had gezet om tot de EU toe te treden, maar zei dat er nog hard gewerkt moest worden.

“Onze steun aan Oekraïne zal blijven,” zei ze.

Wetgevers gaven een staande ovatie nadat von der Leyen vertelde over het lot van Victoria Amelina, een Oekraïense schrijfster en activiste die gedood werd tijdens een Russische aanval op Oekraïne.

Europarlementariërs applaudisseerden toen Héctor Abad Faciolince, een Colombiaanse schrijver die gewond raakte bij dezelfde aanval, een foto van Amelina aan de zaal liet zien.

Schone technologie-industrie

Een komend pakket ter ondersteuning van Europa’s windindustrie zou gericht zijn op het helpen van de sector nu duurzame energiebedrijven worstelen met steile inflatie, zei von der Leyen.

“We zullen de vergunningverlening nog meer versnellen. We zullen de veilingsystemen in de hele EU verbeteren. We zullen ons richten op vaardigheden, toegang tot financiering en stabiele toeleveringsketens,” zei ze.

Ze voegde eraan toe: “De toekomst van onze schone technologie-industrie moet in Europa gemaakt worden,” zei ze.

Geopolitieke unie

Terugkijkend op haar staat van dienst, zei ze tegen de EU-vergadering: “Toen ik in 2019 voor u stond met mijn programma voor een groen, digitaal en geopolitiek Europa, weet ik dat sommigen twijfels hadden. Maar kijk eens waar Europa vandaag staat.”

“We hebben de geboorte gezien van een geopolitieke Unie – Oekraïne steunen, opstaan tegen de agressie van Rusland, reageren op een assertief China en investeren in partnerschappen,” zei ze, waarbij ze ook het beleid ter bevordering van groene energie aanprijst.

Von der Leyen zei ook dat het rijke blok meer moet samenwerken met Afrikaanse landen en beschuldigde Rusland ervan chaos te zaaien in de Sahel-regio van het continent.

“We moeten dezelfde eensgezindheid ten opzichte van Afrika tonen als we  aan Oekraïne hebben laten zien. We moeten ons richten op samenwerking met legitieme regeringen en regionale organisaties,” zei ze.