Buitenland

Lampedusa ‘verkeert in crisis’, overweldigd door migranten

14-09-2023 12:46

Lampedusa
Lampedusa, 14 september 2023. AP Photo/Valeria Ferraro.

LAMPEDUSA, Italië, 14 september (Reuters) – Het kleine Italiaanse eiland Lampedusa wordt overweldigd door het aantal migranten dat op haar kusten aankomt nadat de afgelopen twee dagen duizenden mensen vanuit Noord-Afrika op boten aan land zijn gegaan, aldus de burgemeester op donderdag.

Lampedusa ligt in de Middellandse Zee tussen Tunesië, Malta en het grotere Italiaanse eiland Sicilië en is de eerste aanloophaven voor veel migranten die de Europese Unie willen bereiken.

“In de afgelopen 48 uur zijn er ongeveer 7000 mensen aangekomen in Lampedusa, dat hen altijd met open armen heeft ontvangen,” vertelde burgemeester Filippo Mannino aan de Italiaanse radiozender RTL 102.5.

“We hebben nu echter een point of no return bereikt en het eiland verkeert in een crisis,” zei hij.

“Europa en de Italiaanse staat moeten onmiddellijk ingrijpen met een snelle hulpoperatie en een snelle overdracht van mensen.”

Het eiland heeft normaal gesproken iets meer dan 6000 inwoners.

‘Migranten zijn oorlogsdaad’

Vicepremier Matteo Salvini hekelde het gebrek aan steun van EU-collega’s en noemde de migranten “een oorlogsdaad” en “een symbool van een socialistisch Europa”.

Premier Meloni zei op een conferentie in Boedapest dat een deel van de legale migratie Europa economisch voordeel kan opleveren, maar geen oplossing kan zijn voor de demografische crisis van het continent.

In Brussel zei de Europese Commissie dat ze contact had met de Italiaanse regering om de mogelijkheid te bespreken om meer hulp te bieden voor Lampedusa.

“We staan klaar om Italië te steunen en dat doen we ook,” zei een woordvoerder van de Commissie.

Gammele boten

Sommige migranten op het eiland deden handdoeken over hun hoofd om zich tegen de nazomerzon te beschermen terwijl ze wachtten om door de Italiaanse autoriteiten te worden verwerkt.

Beelden van eerder in de week toonden rijen gammele boten vol migranten die lagen te wachten om aan te leggen in de haven van Lampedusa. Het opvangcentrum op het eiland heeft een officiële capaciteit van ongeveer 400 mensen.

Honderden migranten werden met een nachtelijke veerboot overgebracht naar Porto Empedocle op Sicilië, waar ze werden opgewacht door vrijwilligers die voedsel uitdeelden.

Tunesië-deal

De migranten die aankomen zijn een probleem voor de rechtse regering van Giorgia Meloni, die afgelopen oktober aan de macht kwam met de belofte om immigratie hard aan te pakken.

Meloni heeft geprobeerd om de banden met Tunesië, van waaruit de meeste boten nu vertrekken, te verbeteren en in juli hebben Tunis en de Europese Unie een pact ondertekend om de migrantenstromen in te dammen.

Een woordvoerder van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had niet direct commentaar op de vraag waarom de overeenkomst met Tunesië geen resultaten opleverde op het gebied van migratie.

124.000 migranten

Sinds het begin van het jaar zijn bijna 124.000 zeemigranten aan land gegaan op de Italiaanse kusten, bijna het dubbele van het aantal in dezelfde periode in 2022.

De Duitse regering zei woensdag dat ze een overeenkomst met Italië om vrijwillig vluchtelingen op te nemen had opgeschort, omdat Rome haar deel van de afspraak niet nakwam.