Buitenland

Taiwan woest op Elon Musk nadat Musk zei dat Taiwan ‘integraal onderdeel van China’ is

14-09-2023 10:30

Elon Musk
KLYONA / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO

TAIPEI, 14 september (Reuters) – Taiwan is “niet te koop”, zei de minister van Buitenlandse Zaken van het eiland in een ferme reprimande aan het adres van Elon Musk, die beweerde dat Taiwan een integraal onderdeel van China was. Hiermee mengde de miljardair zich opnieuw in de netelige kwestie van de betrekkingen tussen Peking en Taipei.

Musk maakte de opmerkingen tijdens de All-In Summit in Los Angeles, die deze week naar YouTube werd geüpload.

“Het beleid van Peking is geweest om Taiwan met China te herenigen. Vanuit hun standpunt is het misschien analoog aan Hawaï of iets dergelijks, als een integraal deel van China dat willekeurig geen deel uitmaakt van China. Vooral omdat de Amerikaanse Pacific Fleet elke poging tot hereniging met geweld heeft tegengehouden,” zei hij.

‘Taiwan is niet te koop’

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu reageerde in een bericht op X laat op woensdag dat hij hoopte dat Musk China kon vragen om “@X te openen voor zijn mensen”. China blokkeert X, samen met andere belangrijke westerse sociale media zoals Facebook.

“Misschien denkt hij dat het verbieden ervan een goed beleid is, net zoals het uitschakelen van Starlink om de tegenaanval van Oekraïne op Rusland te dwarsbomen,” voegde Wu eraan toe. Daarbij verwees hij naar Musks weigering van een Oekraïens verzoek om zijn Starlink-satellietnetwerk in de havenstad Sevastopol op de Krim vorig jaar te activeren om te helpen bij een aanval op de Russische vloot daar.

“Luister, Taiwan maakt geen deel uit van China en is zeker niet te koop!” zei Wu.

De democratisch gekozen regering van Taiwan verwerpt de soevereiniteitsaanspraken van China en zegt dat alleen het volk van Taiwan over zijn toekomst kan beslissen.

Eerdere opmerkingen Musk over Taiwan

Dit is niet de eerste keer dat Musk, wiens Tesla een grote fabriek in Shanghai heeft, Taiwan tegen zich in het harnas jaagt.

Vorig jaar oktober suggereerde hij dat de spanningen tussen China en Taiwan konden worden opgelost door een deel van de controle over Taiwan aan Peking over te dragen, wat hem op een even scherpe berisping van Taiwan kwam te staan.