Buitenland

WHO: Peking moet meer informatie vrijgeven over oorsprong Covid-19

17-09-2023 12:22

China Covid
Xi'an city, China, 30 dec, 2021. canghai76 / Shutterstock.com

17 september (Reuters) – Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft er bij Peking op aangedrongen meer informatie te geven over de oorsprong van COVID-19 en is bereid een tweede team te sturen om de zaak te onderzoeken, zo meldde de Financial Times zondag.

“We dringen er bij China op aan om volledige toegang te geven, en we vragen landen om dit ter sprake te brengen tijdens hun bilaterale vergaderingen. Om er bij Peking op aan te dringen om mee te werken,” vertelde WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus aan de krant.

Alle hypotheses op tafel

De opmerkingen van de WHO-chef komen op een moment dat gezondheidsautoriteiten en farmaceutische bedrijven over de hele wereld een wedloop hebben gehouden om vaccins bij te werken ter bestrijding van nieuwere opkomende varianten van het coronavirus.

Ghebreyesus dringt er al lange tijd bij China op aan om zijn informatie over de oorsprong van COVID-19 te delen, en zei dat zolang dat niet gebeurt, alle hypotheses op tafel blijven liggen.

Wuhan

Het virus werd voor het eerst geïdentificeerd in de Chinese stad Wuhan in december 2019, waarbij velen vermoeden dat het zich verspreidde via een markt voor levende dieren voordat het zich over de hele wereld verspreidde en bijna 7 miljoen mensen doodde.