ThePostOnline

Bedrijf verkopen: dit moet je weten

18-09-2023 14:09

Ruim drie jaar geleden leken we wereldwijd vanwege de coronapandemie op een recessie af te stormen. Verrassend genoeg zijn veel bedrijven hier relatief ongeschonden uitgekomen. In 2021 was er dan ook sprake van een recordjaar qua aantal fusies en bedrijfsovernames. Maar liefst ruim 7000 bedrijven in ons land wisselden van eigenaar. Vanwege onzekere economische vooruitzichten en de stijgende rentes was er vervolgens in 2022 even sprake van een dip. In 2023 is zichtbaar meer activiteit op de overnamemarkt zichtbaar. Ben jij ook van plan je bedrijf te verkopen? Doe dan je voordeel met onderstaande tips.

Schakel een overnameadviseur in

Het is momenteel niet echt de toptijd om je bedrijf te verkopen vanwege de onzekere economische situatie. Toch kan het zijn dat je het van de hand wil doen. Vanwege privéredenen, of omdat je je wil gaan richten op een nieuwe uitdaging. Wil je je bedrijf gaan verkopen, dan is het belangrijk om hier de juiste professionele hulp bij in te schakelen. Denk aan een accountant en een advocaat.

Maar vergeet ook een overnameadviseur niet. Deze bekijkt de verkoop vanuit een breder perspectief en draagt bij aan de maximalisatie van de verkoop. Niet alleen als het gaat om het beste financiële resultaat, als een goede exit van jou als verkopende partij. Een overnameadviseur kijkt bijvoorbeeld welke koper de beste match is, en begeleidt je ook bij de meer persoonlijke en emotionele kant van de verkoop.

Je bedrijf voorbereiden op de verkoop

Je bedrijf verkopen is niet iets wat je met een vingerknip doet. Houd in gedachten dat een verkooptraject gemiddeld ongeveer een jaar in beslag neemt. En ook daaraan voorafgaand zullen waarschijnlijk nog de nodige voorbereidingen getroffen dienen te worden om je bedrijf zo interessant mogelijk te presenteren. Zo is het verstandig om het risicoprofiel zo laag mogelijk te krijgen, en de vrije kasstromen te verhogen.

In de voorbereidende fase kan het goed zijn om je bedrijf door de bril van potentiële kandidaten te bekijken. Wat zijn afknappers, en welke verbeterpunten zijn er? Maar ook:  welk potentieel is er aanwezig?

Blijf realistisch

Hoewel de overnamemarkt in 2023 weer wat aan is getrokken, is het tot slot belangrijk om realistisch te blijven. Hoewel de inflatie in augustus 2023 alweer was gezakt naar drie procent, zijn de rentes nog steeds vrij hoog. Ondernemers en investeerders lijken zich aangepast te hebben aan de nieuwe omstandigheden en zien het redelijk positief in. Banken lijken daarentegen nog wat terughoudender, gezien de teruggelopen beschikbaarheid van bankfinanciering. Hoewel verwacht wordt dat we 2023 afsluiten met een lichte economische groei, zul je als verkopende partij toch rekening moeten houden met mogelijk een iets lagere verkoopprijs of andere voorwaarden.