Buitenland

Italië neemt nog meer maatregelen tegen asielzoekersinstroom

18-09-2023 14:20

Lampedusa
Migranten op Lampedusa. AP Photo/Valeria Ferraro.

ROME, 18 september (Reuters) – De Italiaanse regering, die worstelt met een grote toestroom van migranten, zal maandag maatregelen aannemen om de tijd dat migranten kunnen worden vastgehouden te verlengen. Ook zullen meer mensen die geen recht op verblijf hebben worden gerepatrieerd, aldus ambtenaren.

De stap komt nadat vorige week bijna 10.000 migranten het Zuid-Italiaanse eiland Lampedusa bereikten, wat een klap betekende voor de geloofwaardigheid van premier Giorgia Meloni, die vorig jaar aan de macht kwam met de belofte illegale immigratie te beteugelen.

Meer detentiecentra

In een poging om het initiatief terug te winnen, zou het kabinet de tijd dat migranten die op repatriëring wachten vastgehouden kunnen worden, verlengen van drie tot 18 maanden, zeiden ambtenaren.

De ministers zullen ook de oprichting van meer detentiecentra in afgelegen gebieden goedkeuren.

Volgens de Italiaanse wet kunnen migranten die op repatriëring wachten, vastgehouden worden als ze niet onmiddellijk uitgezet kunnen worden.

Niet in aanmerking voor asiel

Volgens overheidsgegevens zijn er dit jaar tot nu toe meer dan 127.000 migranten in Italië aangekomen, bijna twee keer zoveel als in dezelfde periode van 2022.

Ambtenaren zeggen dat de meeste migranten om economische redenen naar Italië komen en daarom niet in aanmerking komen voor asiel.

Rome heeft echter alleen repatriëringsovereenkomsten met enkele van de landen waarvan de migranten in Italië aan land komen, en zelfs als er een bilaterale overeenkomst is, kan het maanden duren om mensen naar huis te sturen.

Slechts 20% gerepatrieerd

Uit gegevens van de OpenPolis-denktank blijkt dat tussen 2014 en 2020 slechts 20% van degenen tegen wie een repatriëringsbevel was uitgevaardigd, het land verlieten.

Pogingen in het verleden om migranten vast te houden zijn ook grotendeels mislukt, met mensen die herhaaldelijk uit centra ontsnapten en vaak rechtstreeks naar rijkere Noord-Europese landen gingen.

20 miljoen euro

Het Italiaanse parlement keurde in april maatregelen goed om nieuwe migrantencentra op te richten voor mensen die wachten op de uitslag van asielaanvragen, evenals meer detentiefaciliteiten voor mensen die uitgezet dreigen te worden.

Als onderdeel van het pakket heeft het ongeveer 20 miljoen euro opzij gezet voor een periode van twee jaar.

Ursula von der Leyen

Meloni, die vorig jaar de aanpak van illegale immigratie tot speerpunt van haar succesvolle verkiezingscampagne maakte, bezocht zondag Lampedusa met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en vroeg Brussel om meer te doen om te helpen.

Von der Leyen beloofde een 10-punten EU-actieplan om de druk te verlichten, maar de maatregelen leken op eerdere initiatieven die weinig effect hebben gehad.