Buitenland

VN: mensenrechtensituatie Rusland ‘aanzienlijk verslechterd’

18-09-2023 10:20

Rusland
Bron: Vectorkel via Shutterstock

GENEVE, 18 september (Reuters) – Een deskundige van de Verenigde Naties heeft maandag gezegd dat de mensenrechtensituatie in Rusland aanzienlijk is verslechterd sinds het land in februari vorig jaar Oekraïne binnenviel, en beschrijft een “systematisch hardhandig optreden” tegen maatschappelijke organisaties.

“De Russische autoriteiten hebben de vrijheid van vereniging, vreedzame vergadering en meningsuiting, zowel online als offline, ernstig beknot. De onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de garanties voor een eerlijk proces worden fundamenteel ondermijnd,” aldus een kopie van het rapport dat door Reuters is ingezien.

Geweld tegen vreedzame protesten

“Een reeks administratieve sancties wordt willekeurig toegepast tegen andersdenkenden en er wordt geweld gebruikt tegen vreedzame demonstranten”, aldus het rapport.

Het rapport van de Speciale Rapporteur is de eerste keer dat de 16 jaar oude Mensenrechtenraad (HRC) het mandaat heeft gekregen om de staat van dienst van een van zijn zogenaamde P5-leden te onderzoeken. P5-leden hebben een permanente zetel in de VN Veiligheidsraad.

Er was geen onmiddellijk commentaar van de Russische diplomatieke missie in Genève.