Buitenland

CEO Adidas: ‘Kanye West meende antisemitische opmerkingen niet’

20-09-2023 17:40

Kanye West Adidas
Evan Agostini/Invision/AP.

BERLIJN, 20 september (Reuters) – Bjorn Gulden, CEO van Adidas, heeft de artiest die vroeger bekend stond als Kanye West verdedigd door te zeggen dat hij niet dacht dat West zijn antisemitische opmerkingen meende.  Die antisemitische opmerkingen hebben ertoe geleid dat zijn lucratieve Yeezy-samenwerking met de Duitse sportkledinggigant werd stopgezet.

Adidas beëindigde zijn samenwerking met West, die nu de naam Ye draagt, in oktober 2022 nadat hij verontwaardiging had gezaaid met zijn grillige posts op sociale media, waaronder een tweet waarin hij opriep tot ‘death con 3 On JEWISH PEOPLE‘.

‘Ik denk niet dat hij het meende’

In een reactie op het schandaal, dat Adidas tientallen miljoenen aan gederfde omzet heeft gekost, vertelde Gulden aan de podcast In Good Company dat Ye een aantal uitspraken had gedaan die niet “zo goed” waren.

“Ik denk niet dat hij meende wat hij zei en ik denk niet dat hij een slecht persoon is – het kwam gewoon zo over,” zei de CEO in een aflevering die op 13 september werd uitgezonden.

Gulden prees Ye ook als “een van de meest creatieve mensen ter wereld, zowel in muziek als in wat ik straatcultuur zal noemen”.

Adidas reageerde niet op het verzoek van Reuters om commentaar op het podcastinterview.

Opbouw na controverse

Gulden, die voorheen aan het roer stond van rivaal Puma, werd begin 2022 aan boord gehaald als chief executive van Adidas om het zwaar gehavende merk weer op te bouwen na de gevolgen van de controverse.

In mei, na te hebben bekeken wat er met de onverkochte Yeezy-voorraad moest gebeuren, kondigde Gulden aan dat Adidas een deel van de koopwaar zou verkopen. Adidas zou een deel van de opbrengst doneren aan organisaties die campagne voeren tegen racisme en antisemitisme.

De sterke verkoop van Yeezy-artikelen heeft geholpen om het verwachte verlies voor het hele jaar bij het bedrijf te beperken.

In de podcast sprak Gulden over de gevaren van het werken met medewerkers van beroemdheden: “Als je met derden werkt, kan dat gebeuren,” zei hij. “Dat hoort bij het spel.”