Buitenland

Europese Raad gaat China vragen ‘Rusland te bewegen naar vrede’

20-09-2023 15:21

Charles Michel
Charles Michel (AP Photo/Altaf Qadri)

VERENIGDE NATIES, 20 september (Reuters) – De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zal China rechtstreeks in de VN-Veiligheidsraad vragen om meer te doen om Rusland te bewegen tot een “rechtvaardige vrede” in Oekraïne. Dit blijkt uit zijn ontwerptoespraak die door Reuters is ingezien.

Op de bijeenkomst van de Veiligheidsraad die woensdag tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN in New York wordt gehouden. Michel zal oproepen tot “een rechtvaardige vrede die het Handvest van de VN en de kernbeginselen ervan – de territoriale integriteit van een soevereine natie – respecteert”.

Zelensky woont vergadering bij

Michel zal zich dan rechtstreeks tot de Chinese delegatie wenden om te zeggen: “Laten we als verantwoordelijke naties onze krachten bundelen – om Rusland ervan te overtuigen een einde te maken aan deze misdadige oorlog die zovelen pijn doet,” aldus het ontwerp.

De vice-minister van Buitenlandse Zaken van China, Ma Zhaoxu, staat op de lijst om te spreken tijdens de vergadering van de 15 leden tellende raad.

Verwacht wordt dat ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de raadsvergadering zal bijwonen.

China onthield zich van stemming

China heeft zich onthouden van stemming in de 193 leden tellende Algemene Vergadering, waarin met overweldigende meerderheid werd geëist dat Moskou zijn troepen uit Oekraïne terugtrekt en de gevechten staakt. Rusland viel zijn buurland binnen in februari 2022.

De onthoudingen van China leken te duiden op een poging om op het diplomatieke hek te blijven staan over de oorlog in Oekraïne.

Beijing heeft gezegd dat de soevereiniteit en territoriale integriteit van alle landen moet worden gerespecteerd, maar – met een knipoog naar het Russische onbehagen over de NAVO – vindt dat alle veiligheidsbelangen moeten worden aangepakt.