Klimaat

Premier Sunak: ‘Huishoudens niet dwingen tot energiebesparende maatregelen’

20-09-2023 18:14

De vader van Rishi Sunak, die maandag de leiderschapsverkiezing verloor, kwam via Kenia naar Groot-Brittannië. ComposedPix/Shutterstock

LONDEN, 20 september (Reuters) – De Britse premier Rishi Sunak heeft woensdag gezegd dat de regering huishoudens niet zal dwingen om energiebesparende maatregelen te nemen.

De Britse premier Rishi Sunak zei op woensdag dat de regering huishoudens niet zal dwingen om energie-efficiëntiemaatregelen te nemen, toen hij nieuwe veranderingen aankondigde in een aantal van haar toezeggingen om de klimaatverandering aan te pakken.

Geen belasting op vlees

“Hoewel we energie-efficiëntie zullen blijven subsidiëren, zullen we nooit een huishouden dwingen om het te doen,” zei Sunak op een persconferentie.

“Het voorstel om u te dwingen uw dieet te veranderen en Britse boeren te schaden door belasting te heffen op vlees of om nieuwe belastingen in te voeren om vliegen of op vakantie gaan te ontmoedigen. Die heb ik ook geschrapt”.

Geen verbod nieuwe olie en gas Noordzee

De premier zei ook dat er geen verbod zou komen op nieuwe olie en gas in de Noordzee, waardoor Groot-Brittannië “afhankelijk zou blijven van dure geïmporteerde energie”.

Sunak herhaalde ook dat het doel was om nog steeds aan de internationale verplichtingen van Groot-Brittannië te voldoen en tegen 2050 een netto nul uitstoot te bereiken, ondanks de vele wijzigingen in hun eerdere klimaatbeloften.