Klimaat

VN: vertraging aanpak klimaatcrisis door ‘schaamteloze hebzucht’

20-09-2023 18:08

Antonio Guterres
Antonio Guterres. Lev Radin/Shutterstock.com.

20 september (Reuters) – Secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres vertelde een klimaattop van leiders in de Algemene Vergadering van de V.N. woensdag dat de tijd begint te dringen om de klimaatverandering aan te pakken. Volgens Guterrres komt dat deels door de “schaamteloze hebzucht” van belangen in fossiele brandstoffen.

Met de jaarlijkse VN-klimaattop, COP28, die in november en december in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten zal plaatsvinden, smeekte Guterres nationale beleidsmakers om meer inspanningen te leveren om het gebruik van klimaatopwarmende fossiele brandstoffen geleidelijk af te bouwen.

‘Getreuzel, gesjacher en naakte hebzucht’

“De overstap van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie gebeurt – maar we lopen tientallen jaren achter,” zei Guterres aan het begin van de eendaagse top. “We moeten de tijd inhalen die verloren is gegaan door getreuzel, gesjacher en de naakte hebzucht van gevestigde belangen die miljarden binnenharken met fossiele brandstoffen.”

Vierendertig landen die erkend zijn voor het nemen van krachtige maatregelen tegen klimaatverandering zouden het woord voeren, waaronder Canada, de Europese Unie, Pakistan, Zuid-Afrika en de eilandnatie Tuvalu.

De Braziliaanse president Luis Inacio ‘Lula’ da Silva zou als eerste spreken op de top, maar trok zich terug omdat hij ziek werd. Zijn minister van Milieu zal de bijeenkomst later op de dag toespreken.

VS en China niet uitgenodigd

De twee grootste vervuilers ter wereld – de Verenigde Staten en China – waren niet uitgenodigd om te spreken, hoewel de speciale gezant van de VS voor klimaatverandering, John Kerry, wel aanwezig was.

China’s VN-missie reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

“Veel van de armste landen hebben het volste recht om boos te zijn. Boos dat zij het meest te lijden hebben onder een klimaatcrisis die ze niet zelf hebben veroorzaakt, boos dat de beloofde financiering uitblijft en boos dat hun leenkosten torenhoog zijn,” zei Guterres.

Guterres zei dat hij hoopte dat de eendaagse minitop van de V.N. landen en bedrijven zou inspireren tot meer investeringen. Maar ook actie om hun klimaatplannen in overeenstemming te brengen met een wereldwijde doelstelling om tegen 2050 een netto nuluitstoot te bereiken.

De Keniaanse president William Ruto drong aan op de invoering van een universele belasting op de handel in fossiele brandstoffen, heffingen op luchtvaart- en maritieme emissies en financiële transacties om triljoenen dollars op te halen. “Afrika noch de ontwikkelingslanden hebben liefdadigheid nodig van de ontwikkelde landen,” zei Ruto.

Internationale financiële instellingen

De klimaattop zou ook worden bijgewoond door verschillende internationale financiële instellingen, waaronder de wereldwijde reisverzekeraar Allianz, multilaterale kredietinstellingen waaronder de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, evenals Londen en de Amerikaanse staat Californië.

Het Groene Klimaatfonds van de V.N. voor het uitbetalen van klimaatfinanciering aan ontwikkelingslanden zei ook dat het van plan was om tijdens het evenement een nieuw initiatief te lanceren.

Het doel van de top is niet om landen die achterblijven in actie “in verlegenheid te brengen”, maar om landen die vooruitgang boeken in de schijnwerpers te zetten, vertelde Guterres’ klimaatadviseur Selwin Hart deze week aan Reuters.

Huidige emissietoezeggingen onvoldoende

Alleen landen die van plan zijn om hun emissiereductiedoelstellingen bij te werken om netto nul emissies te bereiken werden uitgenodigd om te spreken. Waaronder enkele landen die zich ertoe verbinden om het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen zonder gebruik te maken van koolstofcompensaties

Volgens een rapport van de V.N. van deze maand zijn de huidige emissietoezeggingen onvoldoende om de gemiddelde temperatuur wereldwijd 1,5 graden Celsius boven het preindustriële gemiddelde te houden. Er is dit decennium meer dan 20 gigaton aan verdere CO2-reductie nodig – en in 2050 wereldwijd netto nul – om de doelstellingen te halen.