Economie

Onderzoek: Oekraïne-oorlog heeft inflatie Europa opgedreven

22-09-2023 11:51

Oekraïne
Oekraïense soldaten in Bakhmut, regio Donetsk, Oekraïne, woensdag 7 december 2022. (AP Photo/LIBKOS)

ZURICH, 22 september (Reuters) – De oorlog in Oekraïne heeft de economische groei verminderd en de inflatie in heel Europa “aanzienlijk” opgedreven, aldus de Zwitserse Nationale Bank in een vrijdag gepubliceerd onderzoek, met nog ergere gevolgen op komst.

Sinds Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel, heeft Europa te maken gehad met een stijging van de energieprijzen, onrust op de financiële markten en een sterke krimp van de economieën van Rusland en Oekraïne, aldus het rapport.

Grote gevolgen lange termijn

De studie onderzocht de impact van de oorlog op de economieën van Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Zwitserland en zei dat de productie in het vierde kwartaal van 2022 tussen 0,1% en 0,7% hoger zou zijn geweest als Moskou Kiev niet had aangevallen.

De inflatie zou in elk van de landen tussen 0,2% en 0,4% lager zijn geweest, aldus de studie.

“De negatieve gevolgen van de oorlog zullen waarschijnlijk veel groter zijn op de middellange tot lange termijn, vooral met betrekking tot de reële economie,” aldus de studie.

“Over één tot twee jaar zal dit effect waarschijnlijk ongeveer twee keer zo groot zijn,” voegde het eraan toe.

Duitsland zwaarst getroffen

Duitsland werd volgens de studie het zwaarst getroffen. Het Duitse BBP zou 0,7% hoger zijn geweest en de inflatie zou 0,4% lager zijn geweest in het vierde kwartaal van 2022 als Rusland Oekraïne niet had aangevallen of bedreigd, aldus het onderzoek.

Groot-Brittannië werd bijzonder hard getroffen: de economische productie daalde met 0,7% en de inflatie steeg met 0,2%.

In Frankrijk zou de inflatie 0,3% lager en het BBP 0,1% hoger zijn geweest zonder het conflict, terwijl de Italiaanse inflatie 0,2% lager en het BBP 0,3% hoger zou zijn geweest.

Het Zwitserse BBP zou zonder de oorlog 0,3% hoger en de inflatie 0,4% lager zijn geweest, voegde de studie eraan toe.

Omdat het conflict dichter bij Europa ligt dan eerdere oorlogen, zijn de landen in Europa ook meer dan in het verleden getroffen door vluchtelingen en extra militaire uitgaven.