Buitenland

Tunesische cartoonist opgepakt voor spotprenten premier

22-09-2023 08:07

Mark Rutte, Kais Saied
Premier Mark Rutte en premier van Tunesië Kais Saied (Slim Abid/Presidentieel Paleis van Tunesië via AP)

TUNIS, 21 september (Reuters) – De openbare aanklager van Tunesië heeft donderdag de cartoonist Tawfiq Omrane in hechtenis genomen vanwege tekeningen die de spot drijven met de premier. Dit meldt de advocaat van Omrane, wat de bezorgdheid onder voorstanders van vrijheid van meningsuiting aanwakkert.

Omrane staat bekend om zijn satirische cartoons over president Kais Saied. Saied trok twee jaar geleden bijna alle macht naar zich toet nadat hij het gekozen parlement van Tunesië de mond had gesnoerd in een actie die de oppositie als een staatsgreep beschreef.

“De politie ondervroeg Omrane urenlang zonder de aanwezigheid van advocaten op verdenking van belediging via sociale netwerken, over cartoons die de spot dreven met de premier,” vertelde zijn advocaat, Anas Kadoussi, aan Reuters. Kadoussi zei dat de cartoonist een jaar gevangenisstraf kan krijgen als hij wordt veroordeeld.

Ambtenaren van het Ministerie van Binnenlandse Zaken weigerden onmiddellijk commentaar te geven.

Revolutie 2011

Veel Tunesiërs zien vrijheid van meningsuiting als een van de belangrijkste hervormingen die ze hebben doorgevoerd na de revolutie van 2011, waarbij de dictatoriale president Zine El Abidine Ben Ali ten val kwam. Maar activisten, journalisten en politici hebben gewaarschuwd dat deze vrijheid in gevaar is.

“De arrestatie van Omrane versterkt de inspanningen van de autoriteiten om kritische stemmen over de president te onderdrukken,” zei Amira Mohamed, een hoge ambtenaar bij het Journalisten Syndicaat van het land.

‘Schaamteloze inmenging’

Kais Saied uitte deze week in een toespraak felle kritiek op de staatstelevisie, waaronder de indeling van de koppen in een bulletin, wat volgens het Journalisten Syndicaat een “schaamteloze inmenging” was.

Saied verwerpt beschuldigingen dat hij de vrijheden aanvalt en heeft gezegd dat hij nooit een dictator zal zijn.

De politie heeft dit jaar meer dan 20 politieke figuren gearresteerd, waaronder oppositieleider Rached Ghannouchi, hoofd van de Ennahda partij, en sommigen beschuldigd van samenzwering tegen de staatsveiligheid.