Buitenland

Eerste Amerikaanse M1 Abrams tanks aangekomen in Oekraïne

25-09-2023 14:49

M1 Abrams
M1 Abrams main battle tank. Shutterstock.

25 september (Reuters) – De eerste Amerikaanse Abrams tanks zijn aangekomen in Oekraïne, zei president Volodymyr Zelensky op maandag.

“Goed nieuws van minister van Defensie Rustem Umerov. Abrams zijn al in Oekraïne en worden klaargemaakt om onze brigades te versterken,” zei hij op de berichtenapp Telegram.

Hij zei niet hoeveel tanks er waren aangekomen.

Topverzoek

De Amerikaanse tanks met straalaandrijving waren een topverzoek van Oekraïne totdat Washington er in januari eindelijk meer dan 30 aanbood. Europese landen hebben al tientallen Leopards van Duitse makelij en enkele Britse Challengers gestuurd.

De levering komt bijna vier maanden na het grote offensief van Oekraïne om door Rusland bezet gebied te heroveren. Kiev heeft tot nu toe langzame, gestage vooruitgang geboekt, dorpen veroverd en grond veroverd waarvan het zegt dat het zijn positie verbetert, maar het heeft nog geen grote terugtrekking van de Russen geforceerd, zoals het vorig jaar drie keer deed. Moskou zegt dat het Oekraïense offensief al mislukt is.

“Ik ben onze bondgenoten dankbaar voor het nakomen van de afspraken! We zijn op zoek naar nieuwe contracten en breiden onze leveringsgeografie uit,” voegde Zelensky eraan toe.

De Amerikaanse president Joe Biden zei vorige week dat de eerste Amerikaanse Abrams tanks deze week aan Oekraïne geleverd zouden worden.