Buitenland

Rusland: Armenië maakt grote fout door banden met Rusland te vernietigen

25-09-2023 16:35

Nagorno-Karabakh
Een Armeense soldaat houdt de wacht naast de vlag van Nagorno-Karabach boven op een heuvel in de regio Nagorno-Karabach. AP Photo/Sergei Grits.

MOSKOU, 25 september (Reuters) – Rusland vertelde de Armeense premier Nikol Pashinyan maandag dat hij alleen zichzelf de schuld kon geven van de overwinning van Azerbeidzjan op Nagorno-Karabach. Dit omdat hij erop had aangedrongen met het Westen te flirten in plaats van met Moskou en Bakoe samen te werken voor vrede.

Pashinyan zei zondag in een toespraak tot de natie dat Rusland Armenië in de steek had gelaten door niet meer hulp te bieden om de crisis in de afgescheiden regio te bezweren. Hij voegde eraan toe dat hij de veiligheidsallianties van Armenië zou moeten veranderen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken sloeg terug met een krachtige aanval op Pashinyan.

“Wij zijn ervan overtuigd dat het leiderschap in Jerevan een enorme fout begaat door opzettelijk te proberen om de veelzijdige en eeuwenoude banden van Armenië met Rusland te vernietigen. Terwijl het land gegijzeld wordt door de geopolitieke spelletjes van het Westen,” zei het ministerie.

Azerbeidzjaans grondgebied

Azerbeidzjan nam Karabach vorige week in een bliksemaanval in, waardoor duizenden etnische Armeniërs op de vlucht naar Armenië in. Bakoe heeft beloofd de rechten van de ongeveer 120.000 Armeniërs die Karabach hun thuis noemen te beschermen, maar velen weigeren deze beloften te accepteren.

Karabach wordt internationaal gezien als Azerbeidzjaans grondgebied.

Rusland, dat ongeveer 2000 vredeshandhavers in de regio heeft, zei dat Pashinyan zichzelf probeerde vrij te pleiten “van verantwoordelijkheid voor mislukkingen in het binnenlands en buitenlands beleid door de schuld op Moskou af te schuiven”.

De opmerkingen van Pashinyan over het veranderen van allianties wijzen erop dat hij zich voorbereidt om de alliantie van Armenië met Moskou te verlaten voor het Westen, aldus het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken.

‘Naar het Westen gerend’

Rusland zei dat Pashinyan “samenwerken met Rusland en Azerbeidzjan uit de weg is gegaan en in plaats daarvan naar het Westen is gerend” om de Karabach-crisis op te lossen. En dat de autoriteiten in Jerevan anti-Russische hysterie in de Armeense media hebben aangewakkerd.

Moskou ontkende suggesties dat het enige hand had in de protesten in Jerevan en waarschuwde Pashinyan dat Rusland geen revoluties uitlokte, maar het Westen wel.

“Het hoofd van de Armeense regering zou zich er goed van bewust moeten zijn dat Moskou zich niet met dergelijke zaken bemoeit – in tegenstelling tot het Westen, dat behoorlijk bedreven is in het organiseren van ‘kleurenrevoluties’,” zei Rusland.

Rusland beschuldigt de Verenigde Staten van het aanwakkeren van zogenaamde kleurenrevoluties in verschillende post-Sovjetrepublieken, waaronder Oekraïne.