Buitenland

Duitsland verscherpt grenscontroles aan grens Polen en Tsjechië

27-09-2023 13:32

Grens Polen-Wit-Rusland
Een Poolse grenswacht patrouilleert in het gebied van een gebouwde metalen muur op de grens tussen Polen en Wit-Rusland, in de buurt van Kuznice, Polen, op 30 juni 2022. AP Photo/Michal Dyjuk.

BERLIJN, 27 september (Reuters) – Duitsland zal deze week uitgebreide grenscontroles met Polen en Tsjechië invoeren om illegale migratie te beteugelen, zei de minister van Binnenlandse Zaken woensdag, nu een sterke toename van migranten de barsten in het asielsysteem van de Europese Unie blootlegt.

“Als we er niet in slagen om de buitengrenzen beter te beschermen dan lopen de open grenzen binnen de EU gevaar,” vertelde Nancy Faeser aan verslaggevers in Berlijn.

Duitsland, dat het afgelopen jaar ongeveer 1 miljoen Oekraïense vluchtelingen heeft opgenomen, heeft ook een sterke toename van asielzoekers uit andere regio’s gezien.

Lampedusa

De toename komt nadat duizenden migranten op boten uit Noord-Afrika aan land zijn gegaan op het Italiaanse eiland Lampedusa.

Het buurland van Duitsland, Polen, is dinsdag begonnen met het controleren van sommige voertuigen die de Slowaakse grens oversteken, omdat men vermoedt dat ze illegale migranten vervoeren.