Buitenland

Griekenland wil illegalen inzetten om tekorten arbeidsmarkt op te vullen

27-09-2023 15:00

Greece border
4.murat / Shutterstock.com

ATHENE, 27 september (Reuters) – De conservatieve regering van Griekenland werkt aan een plan om honderdduizenden migranten zonder papieren te integreren om de tekorten aan arbeidskrachten in de landbouw, de bouw en het toerisme aan te vullen, zeiden ambtenaren van het ministerie op woensdag.

Net als andere Europese landen werd Griekenland tijdens de COVID-19 pandemie in 2020 geconfronteerd met een uittocht van arbeidskrachten, zowel autochtonen als legale immigranten, van wie velen nooit terugkeerden.

300.000 illegalen

Het nieuwe voorstel zou erop gericht zijn om de 300.000 migranten die naar schatting al illegaal in Griekenland wonen, toe te staan om in bepaalde sectoren te werken, vertelde minister van Migratie Dimitris Kairidis aan de staatsomroep ERT.

“We moeten kijken wat we kunnen doen met de bevolking die al in ons land is, zonder nog meer magneten te creëren voor anderen om illegaal te komen,” zei Kairidis.

Hij gaf geen verdere details over het plan, dat zich nog in een vroeg stadium bevindt. Kairidis zal het initiatief naar verwachting formeel uiteenzetten tijdens een kabinetsvergadering volgende maand, vertelde een ambtenaar van het migratieministerie aan Reuters.

Duizenden migranten

Griekenland heeft sinds de verkiezing van premier Kyriakos Mitsotakis in 2019 een harde houding aangenomen tegenover migratie, door meer grenswachten aan te nemen en de patrouilles aan de land- en zeegrenzen op te voeren om nieuwkomers tegen te houden.

Het land van 11 miljoen inwoners trekt al lange tijd duizenden migranten aan uit het Midden-Oosten, Azië en Oost-Europa op zoek naar werk en een beter leven. Velen van hen werken uiteindelijk jarenlang illegaal, meestal op boerderijen, in de bouw of als huishoudelijke hulp.

180.000 arbeiders per jaar nodig

Minister van Landbouw Lefteris Avgenakis zei dat hij in gesprek was met het ministerie van Migratie om dit probleem aan te pakken. Hij zei dat Griekenland elk jaar ongeveer 180.000 landarbeiders nodig heeft, die traditioneel worden aangeworven door middel van arbeidersprogramma’s met Albanië, Bangladesh, India en Egypte, maar dat bureacratische vertragingen tot tekorten leiden.

“Het is een feit dat we enkele duizenden illegale arbeiders in ons land hebben, die al vele jaren de bijzonderheden en moeilijkheden van het fokken van schapen en geiten kennen,” zei Avgenakis.