Buitenland

Premier Canada biedt excuses aan wegens staande ovatie voor oud-SS’er

27-09-2023 20:29

Justin Trudeau
Premier van Canada Justin Trudeau. Art Babych/Shutterstock.com

OTTAWA, 27 september (Reuters) – De Canadese premier Justin Trudeau heeft woensdag zijn excuses aangeboden nadat de voormalige voorzitter van het Lagerhuis een naziveteraan had geprezen tijdens een zitting waar de Oekra├»ense president Volodymyr Zelensky aanwezig was.

Trudeau zei dat hij het bijzonder betreurde dat Zelensky hierdoor in een lastig parket terecht was gekomen.

Rusland zegt dat het incident zijn bewering ondersteunt dat de oorlog in Oekra├»ne bedoeld is om het land te “denazificeren”, een beschuldiging die volgens Kiev en westerse bondgenoten ongegrond is.

Voorzitter opgestapt

Voorzitter Anthony Rota, die afgelopen vrijdag in het openbaar de veteraan in het Huis erkende en hem een held noemde, stapte dinsdag op en zei dat hij als enige verantwoordelijk was voor wat er was gebeurd.

“Dit was een fout die het parlement en Canada diep in verlegenheid heeft gebracht,” zei Trudeau tegen verslaggevers. “Ieder van ons die vrijdag in dit Huis aanwezig was, betreurt het ten zeerste dat we zijn gaan staan en hebben geklapt, hoewel we ons niet bewust waren van de context.”

Onvoorwaardelijke excuses

Het Kremlin zei eerder op de dag dat het hele Canadese parlement het nazisme publiekelijk zou moeten veroordelen.

Trudeau zei dat hij binnenkort het Parlement zou toespreken “om de onvoorwaardelijke excuses van het parlement aan te bieden voor wat er is gebeurd”.