Buitenland

Subsidie voor opladen elektrische auto Duitsland stopgezet, subsidiepot nu al leeg

27-09-2023 10:32

Tesla
canadianPhotographer5/Shutterstock.com

BERLIJN, 27 september (Reuters) – De Duitse staatsbank KfW heeft woensdag gezegd dat ze een nieuw subsidieprogramma voor het thuis opladen van elektrische auto’s met zonne-energie een dag na de lancering ervan heeft stopgezet, omdat de fondsen onmiddellijk waren uitgeput vanwege de grote vraag.

Met een budget van 300 miljoen euro van het transportministerie voor dit jaar, biedt het programma een subsidie tot 10.200 euro voor huiseigenaren met elektrische auto’s voor het installeren van een fotovoltaïsch systeem met energieopslag en een laadstation.

Het programma is bedoeld om de overstap naar elektrische auto’s te stimuleren en de behoefte aan openbare laadstations te verminderen.

33.000 aanvragen

Ongeveer 33.000 aanvragen die binnen 24 uur na de lancering werden ingediend, hadden tot gevolg dat de gereserveerde fondsen waren uitgeput, vertelde een woordvoerder van de KfW bank aan Reuters.

“We vragen alle geïnteresseerde partijen om geen verdere aanvragen in te dienen,” zei de woordvoerder.

Het transportministerie had ongeveer 500 miljoen euro voor het programma uitgetrokken, maar 200 miljoen euro werd voor volgend jaar gereserveerd volgens het principe “wie het eerst komt, het eerst maalt”.