Premium | Interview

Ad Verbrugge: ‘BBB en NSC denken wat mij betreft de goede kant op’

28-09-2023 14:18

Ad Verbrugge
Premium
Ad Verbrugge. Still: De Nieuwe Wereld.

Door Hans van Willigenburg - Voor een doorsnee krantenlezer duikt Ad Verbrugge (56), filosoof aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, om de zoveel tijd op in maatschappelijke discussies over onderwijs, moderniteit, schaalvergroting en recentelijk corona. Ook in de audiovisuele media heeft Verbrugge zijn sporen verdiend; samen met Clairy Polak deed hij vijf seizoenen lang de presentatie van Het Filosofisch Kwintet, waarna hij een eigen YouTube-kanaal begon onder de naam De Nieuwe Wereld.

'Je kunt wel klakkeloos roepen dat er 'meer Europa' moet komen, maar de vraag is: wélk Europa?'

De denkbeelden van Verbrugge verhouden zich moeilijk tot de links-rechts-schaal, maar vast staat dat voormalig SP-voorman Jan Marijnissen hem ooit noemde als gedroomde Minister van Onderwijs.

Hoe dan ook spreidt Ad Verbrugge het soort bedachtzaamheid tentoon dat veel mensen met de beroepsgroep van filosofen associëren. Ook zijn basishouding past in dat beeld, evenals zijn halverwege het interview geuite constatering dat hij "minder optimistisch is over de morele vooruitgang van de mensheid dan tegenwoordig gebruikelijk is".

'Er is al vele jaren een pijnlijk tekort aan diplomatie, ook in de richting van Rusland'

Door de jaren heen heeft Verbrugge een reputatie opgebouwd als iemand die zijn vinger op de broze plekken van de gevestigde instituties en het neoliberalisme legt. Dat veroorzaakt wrijving, zoals onlangs met NRC: achter zijn rug om greep de krant alsnog in bij een goedgekeurd interview met Verbrugge over het coronabeleid. Waarna de NRC Ombudsman concludeerde dat het beter was geweest als de eindverantwoordelijken de weggestreepte passages ‘hadden laten staan’.

Maar gelukkig is er voor de liefhebbers nu het pas verschenen boek De gezagscrisis, met als ondertitel ‘Filosofisch essay over een wankele orde’. Hierin heeft Verbrugge zijn denkbeelden over de voorgaande decennia,

 
 

Neem een abonnement op TPO Premium en lees direct verder.

 
 

Vanaf 11 cent per dag!

 
 

Neem nu een abonnement!

 
 

Lees hier meer over TPO Premium en ontdek wat je allemaal krijgt voor die 11 cent per dag.

 
 

Als je al lid bent, log dan hieronder in om direct verder te lezen.