Buitenland

NAVO: ‘Oekraïne wint geleidelijk terrein in tegenoffensief tegen Rusland’

28-09-2023 14:55

Jens Stoltenberg, Volodymyr Zelensky
Jens Stoltenberg en President Volodymyr Zelensky, 28 september, 2023. Ukrainian Presidential Press Office via AP.

KIEV, 28 september (Reuters) – NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, op een onaangekondigd bezoek aan Kiev, zei donderdag dat de Oekraïense strijdkrachten “geleidelijk terrein winnen” in hun tegenoffensief tegen de Russische strijdkrachten.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei Stoltenberg dat “elke meter die de Oekraïense strijdkrachten terugwinnen een meter is die Rusland verliest”.

“En er is een schril contrast: Oekraïners vechten voor hun families, hun toekomst, hun vrijheid,” voegde hij eraan toe. “Moskou vecht voor imperiale waanideeën.”

Luchtverdediging

Zelensky benadrukte dat Oekraïne meer luchtverdediging nodig heeft tegen Russische aanvallen, en zei dat Moskou alleen al de vorige nacht meer dan 40 Shahed-drones had gebruikt bij aanvallen op Oekraïne.

“En zo is het bijna elke nacht. Onder de omstandigheden van zulke intense aanvallen op Oekraïners, op onze steden, havens – die belangrijk zijn voor de wereldwijde voedselzekerheid – hebben we een overeenkomstige toename van de druk op Rusland nodig en een overeenkomstige toename van ons luchtschild,” zei hij.

Stoltenberg zei dat hij er bij de NAVO-bondgenoten “voortdurend op aandringt” om Oekraïne meer steun te verlenen en de levering te versnellen, “niet in de laatste plaats” van luchtverdedigingssystemen.

2,4 miljard euro aan munitie

Stoltenberg kondigde aan dat de NAVO nu overkoepelende raamcontracten heeft met wapenbedrijven ter waarde van 2,4 miljard euro voor munitie, inclusief 1 miljard euro aan vaste orders.

Hij zei dat dergelijke contracten de NAVO-leden in staat zouden stellen om hun uitgeputte voorraden aan te vullen, terwijl ze Oekraïne ook van munitie kunnen blijven voorzien, een belangrijke factor in de oorlog.

Stoltenberg veroordeelde ook Russische aanvallen bij de grens van Oekraïne met NAVO-lid Roemenië. Hij zei dat er geen bewijs was dat deze aanvallen een opzettelijke aanval op Roemenië waren, maar noemde ze “roekeloos” en “destabiliserend”.