Buitenland

Vergrijzend Italië: meer dan derde bevolking in 2050 ouder dan 65

28-09-2023 15:23

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni. AP Photo/Domenico Stinellis.

ROME, 28 september (Reuters) – Meer dan een derde van de Italiaanse bevolking zal in 2050 ouder zijn dan 65, tegen ongeveer een kwart vorig jaar, aldus het Italiaanse bureau voor de statistiek ISTAT op donderdag.

In een rapport schat ISTAT ook dat de verhouding tussen mensen in de werkende leeftijd (15-64) en mensen die te jong of te oud zijn om te werken (0-14 of 65 en ouder) zal afnemen. “Van ongeveer drie op twee in 2022 tot ongeveer één op één in 2050”.

Hoogste pensioenrekening

Een krimpende en vergrijzende bevolking is een grote zorg voor het op twee na grootste land van de eurozone, wat leidt tot een dalende economische productiviteit en hogere welzijnskosten. Het land heeft al de hoogste pensioenrekening van de 38 landen tellende Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Volgens ISTAT zal de Italiaanse bevolking in 2050 gedaald zijn tot 54,4 miljoen. In 2022, daalde het geboortecijfer tot een nieuw historisch dieptepunt naar minder dan 400.000.

Prioriteit voor regering Meloni

De regering van premier Giorgia Meloni heeft van de aanpak van dit probleem een prioriteit gemaakt sinds ze vorig jaar aan de macht is gekomen.

Meloni zei deze maand ook dat ze niet gelooft dat immigratie een oplossing kan zijn voor de demografische crisis die Italië en de rest van Europa treft.

De Italiaanse schoolbevolking zal in de komende tien jaar met een miljoen krimpen als gevolg van dalende geboortecijfers en een voortdurende braindrain, zei minister van Onderwijs Giuseppe Valditara in mei en noemde het een “alarmerend” scenario.