Buitenland

VN: Amerikaans strafrechtsysteem is racistisch, ‘omstandigheden lijken op plantage’

28-09-2023 15:14

Chain gang
AP Photo/Matt York.

GENEVE, 28 september (Reuters) – Mensenrechtenexperts van de V.N. hebben opgeroepen tot ingrijpende hervormingen van het Amerikaanse strafrechtsysteem om systemisch racisme tegen te gaan. Ze zeiden dat zwarte vrouwen in de gevangenis in de boeien zijn geslagen tijdens de bevalling, terwijl mannelijke gevangenen gedwongen werden te werken onder omstandigheden die “op een plantage lijken”.

In een rapport dat donderdag werd gepubliceerd, zeiden drie door de V.N. benoemde experts dat ze tijdens bezoeken in april en mei praktijken hadden aangetroffen in Amerikaanse gevangenissen die neerkwamen op “een belediging van de menselijke waardigheid”.

De Amerikaanse diplomatieke missie in Genève reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

Geboeide zwangere vrouwen

Eén zo’n praktijk is het in bedwang houden en boeien van vrouwelijke gevangenen tijdens de bevalling, aldus het rapport.

De experts “hoorden uit de eerste hand ondraaglijke getuigenissen van zwangere vrouwen die geboeid waren tijdens de bevalling en die door het vastketenen hun baby verloren”, aldus het rapport. Gevraagd naar details, verwees een woordvoerder van de V.N. naar “verschillende” gevallen en bevestigde dat het allemaal zwarte vrouwen betrof.

De experts verzamelden ook directe getuigenissen over de omstandigheden in een gevangenis in Louisiana, waar volgens het rapport duizenden voornamelijk zwarte mannelijke gevangenen “gedwongen werden om op het land te werken (zelfs katoen plukken).” Dit “onder het toeziend oog van blanke ‘freemen‘ te paard, onder omstandigheden die erg leken op die van 150 jaar geleden”.

11 jaar in isolatie

Het rapport beschreef de verhalen uit de zogenaamde ‘Angola’ faciliteit als “schokkend” en zei dat ze neerkwamen op “hedendaagse vormen van slavernij”. Er werd ook alarm geslagen over het wijdverspreide gebruik van eenzame opsluiting, dat volgens het rapport onevenredig leek te worden toegepast op gevangenen van Afrikaanse afkomst.

Een zwarte man vertelde de experts dat hij 11 jaar lang zonder onderbreking in isolatie had gezeten, aldus het rapport.

“Onze bevindingen wijzen op de kritieke behoefte aan een alomvattende hervorming,” zei één van de experts, Juan Mendez.

George Floyd

De commissie werd in 2021 opgericht door de Mensenrechtenraad van de V.N. na de moord op George Floyd, een zwarte man die stierf nadat zijn nek tegen de grond was gedrukt door een politieagent.

Het rapport was gebaseerd op getuigenissen van 133 personen in vijf Amerikaanse steden en op getuigenissen uit vijf detentiecentra. Het rapport bevatte een lijst van 30 aanbevelingen voor Amerikaanse autoriteiten, waaronder een oproep voor een nieuwe commissie voor herstelbetalingen voor mensen van Afrikaanse afkomst.