Buitenland

UNHCR verwacht 120.000 vluchtelingen uit Nagorno-Karabach

29-09-2023 13:45

Nagorno-Karabach
Armeense etnische inwoners van Nagorno-Karabach en waarnemers van de EU rijden met hun auto's langs een controlepost op de weg van Nagorno-Karabach naar het Armeense Goris in de regio Syunik, Armenië, vrijdag 29 september 2023. (AP Photo/Vasily Krestyaninov)

GENEVE, 29 september (Reuters) – Meer dan 88.000 mensen zijn Armenië binnengekomen vanuit Nagorno-Karabach en het totaal zou kunnen oplopen tot 120.000, zei een medewerker van de vluchtelingenorganisatie van de V.N. op vrijdag. Dit getal komt overeen met schattingen van de hele bevolking van de afgescheiden regio die vorige week heroverd werd door Azerbeidzjan.

Kavita Belani, UNHCR-vertegenwoordiger in Armenië, vertelde via een videoverbinding aan een persbriefing van de VN dat grote menigten vermoeide en bange mensen zich verzamelden bij registratiecentra.

“Dit is een situatie waarin ze al negen maanden onder een blokkade leven,” zei ze. “En als ze binnenkomen, zijn ze vol angst, ze zijn bang en ze willen antwoorden.”

Bijna een derde kinderen

“We zijn klaar om 120.000 mensen op te vangen. Het is heel moeilijk te voorspellen hoeveel er op dit moment zullen komen,” voegde ze eraan toe in antwoord op een vraag over het aantal vluchtelingen. De eerste planningscijfers gingen uit van 70 tot 90.000 vluchtelingen, maar dat moet worden bijgewerkt, voegde ze eraan toe.

Bijna een derde van de vluchtelingen zijn kinderen, vertelde een andere VN-functionaris tijdens de briefing.

“Onze grootste zorg is dat velen van hen gescheiden zijn van hun familie”, zei Regina De Dominicis, regionaal directeur van UNICEF.

Behoefte aan geestelijke gezondheidszorg

Hicham Diab, vertegenwoordiger van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen, zei dat er een enorme behoefte is aan geestelijke gezondheidszorg voor vluchtelingen.

“De situatie is vaak zo dat gezinnen aankomen met kinderen die zo zwak zijn dat ze flauwvallen in de armen van hun ouders,” zei hij.

Basisvoedsel en hygiënische artikelen

Carlos Morazzani, operations manager van het Internationale Comité van het Rode Kruis, zei dat het op donderdag ongeveer 200 lichamen uit Karabach had overgebracht – slachtoffers van een brandstofdepotexplosie en recente gevechten.

In de toekomst zal het Rode Kruis zich richten op het helpen van de achterblijvers met basisvoedsel en hygiënische artikelen.

“We hadden gepland dat de evacuatie een langer proces zou zijn,” zei hij. “De evacuaties zijn deze week heel snel gegaan, met grote aantallen mensen, maar daardoor zijn veel mensen gestrand.”