Klimaat

Wopke Hoekstra wil fossiele subsidies geleidelijk afschaffen als EU-klimaatcommissaris

29-09-2023 16:53

Wopke Hoekstra, CDA
Wopke Hoekstra, CDA. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

BRUSSEL, 29 september (Reuters) – De voormalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra, die is genomineerd om het nieuwe hoofd van het EU-beleid inzake klimaatverandering te worden, is van plan om actie te ondernemen om subsidies voor fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen. Dit blijkt uit een document dat door Reuters is ingezien.

Hoekstra moet maandag een drie uur durende hoorzitting bijwonen in het EU-parlement, waarna de wetgevers zullen beslissen of hij de taak krijgt om het emissiebeperkende beleid van ‘s werelds op twee na grootste economie uit te voeren.

Subsidies hard aanpakken

Uit een door Reuters ingezien document blijkt dat Hoekstra’s antwoorden op vragen die EU-wetgevers in de aanloop naar zijn hoorzitting hebben gesteld, aangeven dat hij van plan is om subsidies voor fossiele brandstoffen hard aan te pakken.

“Subsidies voor fossiele brandstoffen, vooral op de lange termijn, zijn een goed voorbeeld van een beleid dat niet past bij onze inspanningen om onze economie en samenleving CO2-arm te maken. Ik ben vastbesloten om aanvullende acties te ondernemen om subsidies voor fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen,” zei hij.

De Europese Commissie heeft tot nu toe moeite gehad om de EU-lidstaten hiertoe aan te zetten.

EU-landen gaven in 2021 ongeveer 52 miljard euro uit aan subsidies voor fossiele brandstoffen – een jaarlijks totaal dat sinds 2015 niet is gedaald, zo blijkt uit gegevens van het EU-Milieuagentschap.

Klimaatvriendelijke belastingregels

Hoekstra, een voormalige Nederlandse minister van Financiƫn, zei dat hij ook zou proberen een hervorming af te ronden om de belastingregels van de EU klimaatvriendelijker te maken, bijvoorbeeld door een einde te maken aan belastingvrijstellingen voor vervuilende vliegtuigbrandstof. De gesprekken tussen de EU-landen over de hervorming zitten in een impasse.

Als hij wordt goedgekeurd, loopt zijn termijn als EU-klimaatchef tot na de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni volgend jaar. Voor die tijd zal hij een standpunt innemen over wat de EU als emissiereductiedoelstelling voor 2040 moet vaststellen.

Hoekstra zal ook de 27 EU-landen vertegenwoordigen in de onderhandelingen op de VN COP28 klimaattop in Dubai dit jaar – waar hij zegt te zullen werken aan afspraken om ervoor te zorgen dat de mondiale uitstoot in 2025 zijn piek bereikt. De capaciteit voor hernieuwbare energie moet worden verdrievoudigd in 2030 en fossiele brandstoffen die CO2 uitstoten worden geleidelijk afgeschaft.