Buitenland

Donald Tusk: ‘Niemand kan deze kracht stoppen, politieke verandering ten goede is onvermijdelijk’

02-10-2023 10:44

Warschau
Warschau, 1 oktober 2023. AP Photo/Rafal Oleksiewicz.

WARSCHAU, Polen (AP) – Oppositieleider Donald Tusk vertelde zijn aanhangers dat politieke “verandering ten goede onvermijdelijk is” in Polen toen hij zondag een massale mars opende om te proberen de kansen van zijn politieke coalitie te vergroten. Tusk hoopt de conservatieve regering van het land af te zetten in de komende parlementsverkiezingen.

“Niemand kan deze kracht stoppen; deze reus is ontwaakt,” vertelde Tusk enorme menigten die zich twee weken voor de verkiezingen van 15 oktober in het centrum van Warschau verzamelden. “Laat niemand van het regerende team zich illusies maken: Deze verandering ten goede is onvermijdelijk.”

Banden met EU

Zijn Burgercoalitie zweert om de banden met de Europese Unie te herstellen, die gespannen relaties met Polen heeft gehad tijdens de acht jaar dat de Wet en Rechtvaardigheid partij het land heeft geregeerd. Tusk was vijf jaar voorzitter van de Europese Raad nadat hij zeven jaar premier van Polen was geweest.

De vierpartijencoalitie heeft ook beloofd een toleranter beleid te voeren dan de nationalistische regering onder leiding van Wet en Rechtvaardigheid.

Duizenden supporters arriveerden in bussen die voor hen waren voorzien vanuit heel Polen om deel te nemen aan de ‘Mars van een Miljoen Harten’.

De politie sloot sommige straten in de binnenstad af voor de 4 kilometer lange wandeling. Mensen droegen nationale- en EU-vlaggen.

“Als ik deze zee van harten zie, voel ik dat er een doorbraakmoment aankomt in de geschiedenis van ons vaderland,” zei Tusk onder gejuich en gezang van zijn naam.

Modern en tolerant Polen

Mensen die werden geïnterviewd door de Poolse particuliere nieuwszender TVN24 zeiden dat ze deelnamen in het belang van hun kinderen, kleinkinderen, vrouwen en LGBTQ + mensen die ze willen laten leven in een modern, tolerant en Europees Polen. Deelnemers zongen het volkslied aan het einde van het evenement.

Er werden ook bijeenkomsten van de Burgercoalitie gehouden in enkele andere Poolse steden. Een centristische oppositie alliantie, de Derde Weg, onthield zich van de mars in de hoofdstad en hield haar eigen bijeenkomsten. Wet en Rechtvaardigheid hield een partijconventie in het zuiden van Polen’s stad Katowice.

Tusk’s electorale alliantie ligt een paar procentpunten achter Wet en Rechtvaardigheid in recente enquêtes. Hij zegt dat de bredere oppositie die de Linkse Partij en Derde Weg omvat de regerende partij kan verslaan en een regering kan vormen. Hij begroette de leiders van de Derde Weg aan het begin van zijn mars.

1 miljoen mensen

Jakub Leduchowski, woordvoerder van het stadsbestuur van Warschau, schatte de menigte op ongeveer 1 miljoen mensen en Tusk noemde de mars ‘s werelds grootste politieke bijeenkomst van die dag. Organisatoren schatten dat een soortgelijke mars van de Burgercoalitie in juni ongeveer 500.000 deelnemers trok.

Tusk, 66, keerde enkele jaren geleden terug naar de Poolse politiek, in een poging om zijn kwijnende Burgerplatform-partij nieuw leven in te blazen.  En om wat velen zien als een verslechtering van de fundamentele rechten onder de regering onder leiding van Wet en Rechtvaardigheid te bestrijden.

De regeringspartij en de regering zelf hebben een vijandige en agressieve campagne gevoerd. De hard-rechtse Confederatiepartij groeit ook in populariteit.