Buitenland

20% studenten VS vreest dat online surveillance-tech tegen ze wordt gebuikt, zoals bij zoeken abortushulp

03-10-2023 14:58

Belastingdienst
Shutterstock.

(Bloomberg, 3 oktober 2023) – Ongeveer een op de vijf Amerikaanse studenten maakt zich zorgen dat de bewakingstechnologie die door hun school wordt gebruikt, zoekopdrachten naar abortus, anticonceptiemiddlen of genderbevestigende zorg vanaf hun computer kan markeren. Dit blijkt uit een rapport dat dinsdag is gepubliceerd door de American Civil Liberties Union (ACLU).

Startups die technologie verkopen om scholen te helpen monitoren wat leerlingen online doen, zagen tijdens de pandemie een hausse aan activiteiten dankzij leren op afstand. Maar de tools hebben ook kosten, aldus de ACLU.

Genderbevestigende zorg

De groep ontdekte dat 21% van de studenten zei dat ze zich zorgen maakten dat de technologie personen kon identificeren die op zoek waren naar abortusmiddelen en anticonceptiemiddelen. 18% zei dat ze zich zorgen maakten over zoekopdrachten die betrekking hadden op genderbevestigende zorg.

De ACLU liet een YouGov-enquête onder ongeveer 500 studenten in de leeftijd van 14 tot 18 jaar uitvoeren.

Roe v. Wade

Vorig jaar vroegen de Democratische senatoren Elizabeth Warren en Ed Markey vier van de grootste bedrijven die tools leveren om de online activiteiten van studenten te controleren – GoGuardian, Gaggle.Net Inc., Bark Technologies Inc. en Securly Inc. – om stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat hun technologie niet gebruikt kon worden om studenten te markeren voor het zoeken naar anticonceptiemiddelen en abortus.

Dit nadat het Hooggerechtshof Roe v. Wade ongeldig had verklaard. De senatoren hebben ook hun bezorgdheid geuit over het feit dat beveiligingsapparatuur op scholen gebruikt zou kunnen worden om minderheden oneerlijk te behandelen.

“De producten die verkocht worden door de ed-tech surveillance-industrie hebben geen enkel onafhankelijk, controleerbaar bewijs dat ze echt werken en kinderen echt helpen om veilig te blijven,” zegt Chad Marlow, senior beleidsadviseur bij de ACLU. “Angst voor schade creëert werkelijke schade.”

Onderwijstechnologiebedrijven hebben gezegd dat hun tools scholen kunnen helpen om leerlingen veilig te houden door beheerders te waarschuwen voor de mogelijkheid van zelfbeschadiging of risico’s voor andere leerlingen.